Nyhetsbrev nr 3

Mentorsstöd för lanthandlare

Den 29 augusti beslutade Västerviks kommunstyrelse att bevilja 84 000kr till projektet ”Landsbygdshandeln och service i bygden”. Projektet drivs av den ekonomiska föreningenLandsbygdsmentorerna (tidigare FLF, Landsbygdsservice) som under många år jobbat med att stötta handlarna i kommunen. Stödet har även tidigare medfinansieras av kommunen, men har alltid haft sin huvudsakliga finansiering någon annan stans. 50% kommer frånLandsbygdsprogrammet och 25% från Regionförbundet.

Mentorns uppdrag är att hjälpa varje handlare utifrån de behov som finns. Det kan handla om ekonomi, sortiment, egenkontrollsprogram, öppettider, serviceplan och överlåtelse. Det kan även handla om hur man kan diversifiera verksamheten med nya tjänster, öka samarbetet med de lokala föreningarna och på olika sätt öka kompetensen hos butiksägarna. Mentorn har även god kontakt med regionförbundet och fungerar som rådgivare inför deras beslut om investeringsstöd.

Ni Lanthandlare har säkert träffat på Stig Hellström som är projektledare och mentor. Genom detta beslut så finns han tillgänglig som resurs för er fram till 2014-02-28. Använd er av honom när ni behöver råd och stöd. Stig når ni på 0481-20345 ellerstig.hellstrom@landsbygdsmentorerna.se.

Läs gärna intervjun med Stig i Ölandsbladet . Just nu är Stig bland annat engagerad i butiken i Blankaholm och ny mack Solstadström. Läs mer om projektet i projektplanen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Bya-URL:er

För några år sedan så valde Västerviks kommun att registrera alla då lediga URL:er för i stort sett alla samhällen i kommunen. (En URL är en www-adress, ex http://www.gladhammar.se, http://www.almvik.se,). Detta gjorde man för att skydda adresserna från otillbörligt användande och för att skapa möjligheten för kommunens bygder att få en bra hemsideadress.

På den nya kommunhemsidan (kommer under nästa år) hoppas vi kunna bygga presentationssidor för de olika samhällena (ex http://www.vastervik.se/blackstad). Där är det tänkt att samhällets service ska presenteras, och att man ska hitta länkar/kontaktinformation till bygdens föreningar. Diskussioner förs om hur .se-adresserna ska användas och bland förslagen finns att låta den lokala samhällsföreningen förfoga över adressen samt att låta adressen peka direkt på den kommunsida som handlar om det samhället i fråga.

Några av kommunens samhällen har redan tagit över användandet av sin adress. Alla andra adresser som kommunen registrerat pekar idag på www.vastervik.se.

, _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Blankaholms Lanthandel

Förra måndagen nåddes vi av det tråkiga beskedet att handlare John-Wiliam Momark, på grund av minskad omsättning, beslutat sig för att avveckla butiken till den sista oktober. Läs anslaget från butiken (tyvärr bara som foto/jpg)

Sedan dess har mycket hänt: på tisdagen ordnade samhällsföreningen med ett möte där man gemensamt funderade på vad man kan göra för att skapa förutsättningar för en butik även framöver. Samtalet kretsade mycket med att öka delaktigheten och köptroheten. Kunderna säger sig vara nöjda med butikens utbud, men väljer ändå att handla på andra ställen. Hur kan man ändra på det?

Det visade sig finnas en intressent som var villig att ta över – men som först ville ha mer information om företaget. De medverkande på mötet diskuterade även att, som alternativ, driva butiken själva i form av ekonomisk förening.

På lördagen träffade John-Wiliam Momark landsbygdsmentorn Stig Hellström (från projektet ovan) de potentiella nya handlarna. Även om det finns en hel del kvar att göra så är en lösning inte är avlägsen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Fönsterfabriken Överum

Ett annat tråkigt meddelande nådde Västervik den sista september. Inwido Sverige AB har beslutat att lägga ned produktionen vid fönsterfabriken i Överum något som bland annat drabbar 73 anställda. Läs om hur kommunen hanterar ärendethttp://www.vastervikframat.se/wp-content/uploads/2011/08/Pressmeddelande-f%C3%B6nsterfabrik.pdf

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Handbok i lokal finansiering

Hela Sverige ska leva är har tagit fram en skrift som beskriver olika sätt att skapa lokalt kapital. Skriften innehåller flera exempel från andra delar av landet på lokal utveckling kan finansieras.

”Vare sig man arbetar med en lokal utvecklingsplan som ska genomföras, löser ett akut problem eller satsar långsiktigt, krävs ofta någon form av finansiering. Vanligtvis påbörjas utvecklingsarbetet på ideell basis och föreningen har kanske ett litet plus i kassan som kan användas inledningsvis. Ganska snart inses att det behövs mer pengar. Då är det vanligt att vända sig till kommunen om det gäller satsning på service eller infrastruktur, och kanske söka EU-finansiering för en förstudie eller en större utvecklingssatsning. Kanske måste man också vända sig till banken för att få ett lån för sin investering. Hur lätt är det? Det stora flertalet orter i landet har ingen lokal bank. Och en förening med bara någon tusenlapp på kontot har svårt att få ett större lån i den anonyma banken långt borta.

Den här handboken handlar om att lösa delar av eller hela finansieringsproblematiken med hjälp av egna lokala resurser; lokal finansiering för lokal utveckling. Överallt där det finns människor, föreningar och företag finns det också pengar.”

Ladda ner skriften

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Stöd till nytt tak i Almvik

Almviks Tegelbruks vänner har blivit beviljade 12 000kr från Västerviks kommun för att kunna reparera taket på torkladan som förstördes under vinterns snömassor. Den stora delen, 90%, av reparationen har de fått bekostad av länsstyrelsen. Föreningen går även in med ideellt arbete.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Möte om Turismutveckling i Odensvi

Det var en framtidsfokuserad grupp som mötte Turistchefen Stina Porsgaard och kommunens landsbygdsutvecklare Lotti Jilsmo när de kom till Odensvi och Odenskans. Den lokala ekonomiska föreningen driver idag inte bara bygdegården utan även en camping, badplats och vandrarhem. I Odenskans finns även butik med cafe och cateringverksamhet. Nytt för i år är att det går att hyra datorer med Internet, något som fler än vad man förväntat sig nyttjat.

Anledningen till besöket var campingplatsen som ligger nere vid Kyrksjöns badplats, bakom Odenskans. Besökarna på campingen och vandrarhemmet är ofta intresserade av att fiska på Kyrksjön eller jaga i de närbelägna skogarna. Här finns det idag tio platser för husvagnar varav 6 med el, något som de nu vill utveckla med uthyrningsstugor och ett servicehus. Stina gav gruppen värdefulla tips på vilken service som gästarena efterfrågar, vilken standard det bör vara på stugorna och placering. Gruppen fick även tipset att ta vara på möjligheten som finns nu när kommunen håller på att arbeta fram en ny översiktsplan. I Översiktsplanen har kommunen möjlighet att ge dispenser från strandskyddet, något som kan göra att campingstugorna kan byggas när sjökanten.

Föreningen fick även höra hur kommunen tänker när det gäller turistbroschyren, och de fick tips på kanaler för marknadsföring – främst hur de kan utveckla sin hemsida, använda facebook, wikipedia och vastervik.com.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Besök i Ukna

Ukna samhällsförening inbjöd Conny Jansson, chef för miljö och bygg, och Lotti Jilsmo, landsbygdsutvecklare till samtal om infrastruktur, underhåll, skola, turism m.m. I anteckningarna kan du läsa vad som sades, och få svar på en del av de frågor som ställdes under mötet.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Besök i Rudskoga

Läs om studiebesöket i Skottlanda/Rudskoga. som Odensvi Intresseförening tig initativ till, och som gjorde att 25 personer från Västervik fick se hur man kan bygga bostäder på landsbygden.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Följ ”Landsbygd Västervik” på¨facebook

Om du väljer att ”gilla” Landsbygd Västervik på facebook så kommer du löpande få information om vad som händer i Västerviks kommun – och tips och inspiration från andra delar av landsbygdslandet.www.facebook.com/landsbygdvastervik

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Registrera er i Bygdebanken och få Hela Sverige ska levas nyhetsbrev

Hela Sverige ska leva är riksorganisationen som arbetar för lokal utveckling. Alla föreningar som är registrerade i bygdebanken får Hela Sverige ska levas nyhetsbrev och blir kostnadsfritt medlemmar i föreningen och länsbygderådet i Kalmar.http://www.helasverige.se/kansli/bygdebanken/ Läs mer om Hela Sverige ska leva på www.helasverige.se

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Vill du få nyheterna om landsbygden i Västervik direkt i  din mailbox? Skicka ett mail till lotti.jilsmo@vastervik.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: