Blankahom – egen postort?

Jag vet att jag många gånger blivit fundersam när jag har skickat brev till Blankaholm och jag på sista adressraden fått skriva ”590 91 Hjorted”. Hjorted?

Och tydligen är det inte bara jag som blivit förvirrad. Transporter har hamnat fel med resultat att en förvirrad lastbilschaufför stått i Hjorted och frågat efter Korsnäsvägen – och blivit mindre glad när han fått reda på att han är nästan två mil fel.

Samhällsföreningen har i olika omgångar försökt fått till en förändring – och Västerviks kommun har tidigare fått informationen att området är för litet för att posten ska godkänna en ansökan. Men inför detta ansökningstillfälle valde vi ändå att försöka.

I postens skrift om postnummersystemet hittar vi följande kriterier

 
– För att kunna införa ett ortnamn som postort ska det berörda området ha eller kunna tilldelas ett eget postnummer och normalt ligga inom ett adressblocksområde. Med adressblocksområde menas ett område som utgör ett sammanhållet utdelningsområde.
– Området ska ligga inom samma kommun och i möjligaste mån följa församlingsgränserna.
– Antal avlämningsställen bör inte understiga 150.
– Ändringar som föranleder att enskilda adressater och företag drabbas av postnummerändringen
behandlas restriktivt.

Området har idag ca 350 fastigheter – men då det inte är det samma som avlämningsställen (sommarstugor utan postlåda och obebodda tomter) så är det inte säkert att det anses tillräckligt stort. Men vi håller tummarna.

Det här är gjort:

  • Samhällsföreningen har tillsammans med lantbrevbäraren tagit fram en karta över det område som är tänkt, och förankrat frågan i bygden. Området täcker den sydöstra delen av Västerviks kommun, och även de delar av Oskarshamn (Virum och Solstadström) som idag ligger under postort Hjorted.
  • Vi begärde ett utlåtande från ”Institutionen för språk och folkminne” för att styrka att området är känt som ”Blankaholm”.
  • Vi har tagit fram belägenhetsadresser – en adress som talar om var fastigheten befinner sig. (istället för var brevlådan står).
  • Sammanställt argument och skickat alltsamans till posten innan den 1/3 2012. (En gång om året går det att hos Posten ansöka om att bilda nya postnummer eller postortsområden.)
Om det går igenom träder ändringen i kraft i mars 2013

Vad för effekter kan ett postnummer ge?

Förutom att det blir enklare för transporter att hamna rätt så skapar detta även en möjlighet för handlaren i Blankaholm att komplettera sin verksamhet med pakethantering. Det skulle skapa lite bättre lönsamhet i butiken och förbättra det serviceutbud som finns på orten.

 

Nu håller vi tummarna för ett positivt besked!

Annonser

One thought on “Blankahom – egen postort?

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: