Nyhetsbrev nr 4

 Träff i Gamleby

Den 2 april anordnar Länsbygderådet i Kalmar län en informationskväll i Gamleby om bredbandsutbyggnad på landsbygden. I samband med det anordnar Västervikis kommun en träff för byalag, utvecklinggrupper och/eller engagerade landsbygdsbor.

Bakgrunden är den kraftsamling som nu görs i länet med målet att alla i länet ska ha tillgång till 100 Mbit/s bredband senast 2020. Målet är satt i den bredbandsstrategi för länet som arbetats fram i samverkan mellan Regionförbundet, Länsstyrelsen och länets samtliga kommuner. Arbetet kommer att börja längst ut på landsbygden där marknaden inte ser någon lönsamhet i att bygga ut bredband.

För boende på landsbygden finns nu möjlighet att få ekonomiskt stöd via Landsbygdsprogrammet för bredbandsutbyggnad. Hur man går till väga för att söka och hur en utbyggnad går till är några av de frågor som bredbandssamordnaren Curt Tyrberg, Regionförbundet och Lillemor Jonsén, Länsstyrelsen kommer att informera om. Träffen är öppen och intressant för alla från Kalmar län.

Efter bredbandsinfromationen träffas vi från Västervik för att delvis prata vidare om bredband, men även diskutera landsbygdsutveckling i allmänhet. Vad innebär kommunens landsbygdssatsning? Vad är prioriterade åtgärder? Hur kan vi samverka?

Program måndagen den 2/4
18:30 Bredbandsinformation
ca 19:50 Fika
ca 20:00 Landsbygdsutvecklingsträff för Västervik

Plats: Åby Herrgård, Fritidsgården, Gamleby

Anmäl dig gärna till Eva Svensson, eva.frodinge@telia.com, 072-231 61 51 eller 0492-401 45.

Ladda ner inbjudan från Hela Sverige ska leva

Vill du läsa på lite innan mötet?
På Hela Sverige ska levas hemsida hittar du bra information om hur utbyggnad på landsbygden går till och här kan du läsa om regionförbundets satsning på 100mbit till alla.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Blankaholm egen postort?

I slutet av februari skickade Västerviks Kommun in en ansökan till posten om nytt postnummer och postort för Blankaholm.Här kan du läsa om varför och hur det gick till.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Lokalekonomidagarna på Sätra brunn

Hur kan vi få fungerande, levande ekonomier på landet och i staden? Vad kan vi göra för att få pengarna att snurra lokalt, finansiera nya initiativ och skapa sysselsättning? På årets Lokalekonomidagar söker vi svaren på dessa frågor och visar på goda exempel.

Lokalekonomidagarna 2012 hålls från lunch till lunch den 18-19 juni på Sätra Brunn utanför Sala. Årets tema är ”Lokal ekonomi i praktiken”.

Läs hela programmet på www.lokalekonomidagarna.se

Lokalekonomidagarna samlar föreningsmänniskor, landsbygdsutvecklare, myndighetspersoner, bankfolk, entreprenörer och forskare från hela landet. Konferensen är en mötesplats för att utbyta erfarenheter, knyta kontakter och nätverka. Anmäl dig redan idag på http://www.lokalekonomidagarna.se. Sista anmälningsdag är den 18 maj.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Studie om samhällsekonomiska effekter vid nedläggning av landsbygdsbutiker

Länsstyrelsen Östergötland har tillsammans med Linköpings Universitet, Tillväxtverket och Regionförbundet Östsam genomfört en studie om vilka samhällsekonomiska effekter som kan uppstå när sista butiken på en ort lägger ner.

På vissa orter är sårbarheten stor om den närmsta butiken försvinner. Om butiken läggs ned försvinner ofta även annan service som butiken står för, exempelvis post- och paketservice, utlämning av apoteks­varor etc. En viktig fråga är därför vad kostnaden för samhället och de boende blir vid en nedläggning av en dagligvarubutik? Studien visar hur man via enkätundersökningar kan estimera sam­hällsekonomiska effekter på grund av nedläggning av den sista dag­ligvarubutiken på en ort. Genom att estimera ökad tidsåtgång, ökade driftskostnader, minskade inköpspriser, betalningsvilja samt en tillgänglighetseffekt kan nyttan med den lokala butiken estimeras.

Ladda ner hela rapporten här

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Följ ”Landsbygd Västervik” på¨facebook

Om du väljer att ”gilla” Landsbygd Västervik på facebook så kommer du löpande få information om vad som händer i Västerviks kommun – och tips och inspiration från andra delar av landsbygdslandet.www.facebook.com/landsbygdvastervik

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Registrera er i Bygdebanken och få Hela Sverige ska levas nyhetsbrev

Hela Sverige ska leva är riksorganisationen som arbetar för lokal utveckling. Alla föreningar som är registrerade i bygdebanken får Hela Sverige ska levas nyhetsbrev och blir kostnadsfritt medlemmar i föreningen och länsbygderådet i Kalmar.http://www.helasverige.se/kansli/bygdebanken/ Läs mer om Hela Sverige ska leva på www.helasverige.se

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

 

Vill du få nyheterna om landsbygden i Västervik direkt i  din mailbox? Skicka ett mail till lotti.jilsmo@vastervik.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: