Vi kan inte vara nöjda – vi behöver bredband för framtiden!

Bild från Älmhults kommun - där det också läggs ner fiber.

Efter att jag för drygt ett år den fick jag lyssna till ett mycket intressant föredrag av Patrik Sandgren på Bredbandsforum/Post- och telestyrelsen så har bredbandsutbyggnad lagt sig stadigt på toppen av de insatser som jag anser behövs för en livskraftig landsbygd.

Även om många idag mest använder bredband för att betala räkningar och läsa nyheter så står vi inför en framtid där fler och fler tjänster kommer att skötas över nätet. Det finns idag ett flertal program hos både SVT, SverigesRadio och TV4 som bara går att komma åt via nätet – och det är vanligt att nyhetsprogram i radio och TV  hänvisar till sina hemsidor för fördjupningar.

Och även om inte dessa tjänster kommer kännas lockande, så kommer hemsidor och e-tjänster (som banken via internet, deklarationer, föräldrarpening) att kräva snabbar bandbreddsupkoppling i framtiden i och med att systemen utvecklas. Det är även mycket troligt att vi kommer ringa via bredbandet. Resultatet är att även om vi är nöjda idag, och även om vi inte anser oss vara avancerade internetanvändare – så måste vi bygga för framtiden. Landsbygden har helt enkelt inte råd att vänta med att bygga tills framtiden är här.

Curt Tyrberg – Kalmar läns bredbandsutvecklare – anställd av Regionförbundet – berättade för mig hur utbyggnaden av fiber i Kalmar län går långsammare än i andra delar av landet. Detta beror förmodligen på att Kalmar län var tidiga och duktiga med att bygga ADSL-nät, en teknik som nu måste anses föråldrad. Många har därför en hastighet som de är nöjda med och därför inte så intresserade av att blida fiberföreningar och gräva kanalisationer. Men ADSL nätet är inte pålitligt. Det är känsligt för väder och vind och bygger på det kopparnät som nu håller på att monteras ner. Alternativet som då ofta förespråkas – 3G/Mobilt bredband – är långt ifrån utbyggt i vår kommun och ger inte heller de hastigheter eller stabilitet som krävs.

Men just nu tas initiativ över hela landet – där kommuner och bygder själva, och med finansiering från bland annat Landsbygdsprogrammet, Kanalisationsstöd från länsstyrelsn, bygger bredband. I Västervik är Odensvi först ut med att skapat en arbetsgrupp – och efter kvällens inspirationsmöte hoppas jag att det blir ännu fler bygder som tar sig an bredbandsfrågan.

_ _ _

Fick tag på en skrift från Årjängs kommun om bredbandsutbygdnad. Där beskrivs enkelt behovet av bredband och hur man kan gå tillväga. Läsvärd!

 

Slår även ett slag för LRFs skrift ”bredband till dig som bor på landsbygden”.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: