Lyckad bredbandsträff!

I går morse tittade jag på anmälningslistan till bredbandsträffen, som då bestod av 11 namn, och tänkte på de 40 beställda frallorna. ”Vi kommer i alla fall inte vara hungriga”.

När vi packade ihop vid 21:20 så låg det fyra frallor kvar i korgen. Totalt var det 36 personer som kommit och lyssnat på bredbandssamordnaren Curt Tyrberg, Regionförbundet och Lillemor Jonsén från Länsstyrelsen. Curts presentation lockade till många frågor och kommentarer, och han försökte bland annat berätta  varför bredband är viktigt framöver. Det handlade om telefoni, tryggehstlarm, stormsäkert, tv, radio och besök hos doktorn.

”Vi vet inte idag exakt hur vi kommer använda internet om fem år – men vi visste inte heller när vi fick el, att vi skulle använda den för att raka oss”

Andra berättade om hur de idag använder nätet för att kommunicera med barn och barnbarn i andra delar av värden – och hur barnbarnen leker ”affär” med kusiner som bor på andra platser över Skype. Även om många idag var nöjda med sin hastighet på nätet (stora delar av kalmar län har tillgång till 24Mbit/s) så var det flera som talade om hur hastigheten svajade och hur man oftast låg mellan 2 och 6Mbit/s.

”Där jag bor går hastigheten ner när skolan slutar…”

Curt berättade om hur tekniken vi har idag – ADSL – bygger på att vi ska ladda ner information. Hastigheten är därför snabbare ner än upp. Men den användning som vi går emot, med exempelvis telefoni, så är vi även beroende av att kunna ladda upp information i hög hastighet.

_

Det fanns flera som undrade över om inte den trådlösa tekniken kommer utvecklas så att det blir onödigt med att gräva ner en fiberlina i backen. Curt:

”Vi vet inte hur den trådlösa tekniken kommer utvecklas, men den högsta hastighetens om du idag kan få med 4G är 60Mbit/s. Men då måste du stå rakt under masten. Och om det kommer en person till så kommer ni dela på den hastigheten.”

”det får inte heller vara någonting ivägen mellan dig och masten”

”Fibern klarar utan problem av hastigheter upp till 1Gbit – men det är det få som har användning av idag” 

_

Idag finns det fiberlina ut till nästan alla telestationer i kommunen. det gör att det ofta inte behöver grävas så långt för att få fram höghastighetesinternet till byarna.

En av modellerna som presenterades handlade om att byarna/samhällena själva lägger ner ”kanalisation” ut till fastigheterna – och att man sedan inbjuder en kommunikationsoperatör att lägg i fibern och ”tända upp nätet”. Det innebär lite mindre  löpande arbete för den lokala nätföreningen än om man ska driva nätet själva. Kostnaden för att lägga ner kanal brukar ligga på 100-150kr/m.

_

Det behövs ca 25 fastigheter för att bygga ett byanät – men hur utspritt de kan ligga varierar – och Curt rekomenderar därför att man börjar med en förstudie. Och även om det finns pengar att söka från ex Länsstyrelsen så uppmanade Curt oss att:

”Tänk inte stöd och bidrag. Bestäm er för om ni vill göra det här, och se sedan hur ni ska genomföra det. Att söka stöd är sedan bara en del i arbetet.”

Kostnaden är självklart en viktigt fråga för fastigehtsägarna – och då det finns flera sätt att både genomföra bredbandsutbyggnad och fördela kostnaderna så är det nästintill omöjligt att gissa. Men nästan oavsett summa så kan satsningen ändå vara värd sina kronor. En deltagare på mötet:

”Jag pratade nyligen med en mäklare – ha sa att det kommer inte gå att sälja hus om fem år som har lägre upkoppling än 5mbit/s”

Curt: ”Jag tror inte 5 Mbit kommer räcka – vi kommer inte köpa hus som inte har 100..”

_ _ _

Curt Tyrberg

Läs i Västervikstidningen om mötet

Kontakta Coompanion för att få tips om hur ni bildar ekonomiska föreningar.

_ _ _

Vad är en kommunikationsoperatör?

Det är ett företag/organisation som svarar för att ”tända upp” fibernätet, dvs installerar och driver den kommunikations­ utrustning som behövs för att bredbandstjänster (Internet, TV, telefoni, m m – i branschen kallas detta ofta för ”innehåll”) ska  kunna förmedlas, från leverantörerna av dessa, till deras kunder Ibland tar den lokala stadsnätsoperatören hand om denna del Kommunikationsoperatören behövs dessutom för att svara för den tekniska och avtalsmässiga relationen mellan tjänste­ leverantören och kunderna (hämtat från LRFs skrift)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: