Första landsbygdsträffen gav flera uppslag

Efter bredbandsinformationen fortsatte vi att prata möjligheter/utvecklingsområden/viktiga frågor för landsbygden. trotts den öppna och stora frågan så rullade det snabbt in tankar inom många olika områden som vi behöver ”ta tag i” från olika håll.

Här kommer en sammanfattning av det som kom fram och hur vi kan arbeta vidare med frågorna.

Stöd till lokaler
Kommunens stöd till samlingslokaler har legat stilla på samma nivå länge – samtidigt som kostnaderna stigit.

 • Hur gör vi?
  Jag lovade att undersöka hur det ser ut och presenterar sen det bland annat här på bloggen.

– – –

Gemensam upphandling
Inför satsningar som ex bredbandsutbygnad kan det finnas poänger att samarbeta mellan samhällsföreningarna och göra gemensam upphandling för att pressa priserna.

 • Hur gör vi?
  För att det ska bli aktuellt behöver vi bättre koll på varandra. Vad jobbar de olika grupperna med för frågor? Vilka inköp/satsningar vill ska man göra? När det sedan närmar sig ”inköp” kan kommunen hjälpa till.

– – – 

Affären är hjärtat i samhället
Affären är idag både butik, systembolag, apotek, tipstjänst, post m.m. Men trotts att den är så viktigt för bygden så kämpar många butiker för sin överlevnad.

 • Hur gör vi?
  Kommunen tittar på om det går att lägga ut uppdrag på butikerna som kan öka antalet tjänster som de utför – och som kan ge nya intäkter.Lokalt måste vi öka köptroheten. En butik kan inte överleva om ingen handlar där. Hur får vi fler att vilja handla mer lokalt, och lägga en större del av sina inköp i den egna butiken? Vilket utbud bör butiken ha av varor och tjänster för att bli mer attraktiv för kunderna?Handlarna i kommunen har tillgång till en landsbygdsmentor  – Stig Hellström – genom satsningen tillsammans med Regionförbundet. Nyttja den resursen!Det finns ett utkast till folder om butikens betydelse i bygden och ekonomi som är skrivet utifrån förhållandena i Blankaholm i höstas. Den kan fördigställas och anpassas till andra orter om det efterfrågas.Servicefrågorna kommer även säkert att tas upp på en kommande Landsbygdsdag.

– – – 

Bostäder
På flera ställen berättas det att bostäder – ofta lägenheter och hyresbostäder – som blir lediga, direkt genrerar inflyttare till bygden. detta trotts att ”ingen” tror att det finns något intresse.
Det finns även ett behov/önskemål om bostäder dit man kan flytta när man blir äldre, men fortfarande är pigg och frisk, men helst vill ”slippa skotta själv”.
 • Hur gör vi?
  I höstas genomförde vi en studieresa till Södra Värmland där vi tittade på ett samhälle där man bredvid butiken byggt enplanslägenheter. Odensvi har efter studieresan jobbat vidare på hur man kan läsa det lokalt, och uppmanar andra att haka på.

– – – 

Företagsstöd
Det finns behov av både ekonomiskt och idémässigt stöd till mindre företagare på landsbygden.

– – – 

Förenklat regelverk och tillämpning
Det är idag besvärligt om man vill starta ett litet bed & breakfast eller cafe på landsbygden. Regler om mathantering, brandskydd, hygien gör att åtgärdslistan blir mer omfattande än vad verksamheten eller företagaren klarar av. Det gör det krångligt att starta upp ny verksamhet inom de områden som brukar beskrivas som ”nya möjligheter för landsbygden”.
 • Hur gör vi?
  Även om regler måste efterföljas – finns det möjlighet att se över hur strikt reglerna tillämpas.  Sedan 2009 finns ett regelverk kring livsmedelshantering som ska vara ”lättare” än det tidigare. Har det förändrat kommunens arbete? Vilka andra regler påverkar företagarens vardag? Hör av er med exempel!
– – – 

Imagen
Den negativa bild som ibland målas upp av landsbygden i vår kommun är hemande för utvecklingen. En person sa: ”Hade jag innan hört alla negativa röster så hade jag aldrig flyttat hit.” Bilden riskerar att bli felaktig då det positiva kommer i skymundan.

 • Hur gör vi?
  ”Alla” behöver bli bättre att lyfta fram det positiva med landsbygden. Prata om fördelarna med att bo och leva på landet – och vilka möjligheter som finns. Genom att vara stolta ökar vi ortens attraktivitet.

– – – 

Landsbygdsdag
Från flera håll kom önskemål om en ”landsbygdsdag” där politiker, tjänstemän, landsbygdsbor och samhällsföreningar kan träffas och inspireras och samtala om hur landsbygden kan utvecklas.

Dagen ska även göra så att de olika orterna/samhällsföreningarna får en möjlighet att lära känna varandra och få reda på varandras verksamhet.

 • Hur gör vi?
  Efter mötet tecknade sig fem personer för att ingå i en arbetsgrupp som ska hjälpa till med planeringen av Västerviks landsbygdsdag. Arbetsgruppen består av hans Källgren – Totebo, Fred Bergholtz – Vråka, Göran Svensson – Odensvi, Mikael Johansson – Skedshult och Carole Larsson – Greby. Vi återkommer med rapporter om hur arbetet fortgår.

– – – 

Värna samhällsföreningen
Samhällsföreningen är viktigt både ur ett socialt och organisatioriskt perspektiv. Den förenklar kommunen/det offentligas dialog med samhället, och utgör en plattform för aktiviteter och insatser.

 • Hur gör vi?
  Min uppgift som landsbygdsutvecklare är att stötta intresse och samhällsföreningar i kommunen – kontakta mig om ni har funderingar och frågor. Genom att göra bra saker tillsammans visar vi att samhällsföreningen är viktigt.
– – – 
Kommunikationer

Det är besvärligt att ta sig till Västervik med kollektivtrafiken, och även till noder i kollektivtrafiken (tågstationer, busshållplatser för stråktrafik).

 • Hur gör vi?
  I  Ukna tittar man på två olika alternativ för att lösa transporterna till och från bland annat tågstationen i Falerum. Det ena är en lösning där samhällsföreningen äger en bil som körs av invånarna – och det andra är en e-lösning som förenklar samåkandet. Läs även om den prisade byabussen – något att inspireras av!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: