LAGmöte för Kustlandet

Styrelsemöte för Kustlandet i Tjuståsa byastuga

Lite kort Leader & Kustlandet

Runt om i Sverige och Europa finns det över tusen Leaderområden som förmedlar pengar från EU:s landsbygdsprogram till lokala projekt och satsningar.

Leader är en utvecklingsmetod som funnits inom EU sedan början av 1990-talet. Inom Leader går människor i ett område samman och gör en utvecklingstrategi som säger hur man vill jobba för att utveckla landsbygden socialt, ekonomiskt och ekologiskt. Metoden kallas för Leadermetoden. Strategin genomförs genom att beslutsgrupp (LAG) beviljar stöd till lokala projekt som bidrar till att uppfylla målen.

Beslutande i ett Leader-område är den så kallade LAG. Den är helt fristående från andra organisationer och ska grunda sig på ett trepartnerskap med ledamöter från det ideella, offentliga och näringslivet.

Västervik tillhör leaderomrdået Kustlandet som har ca 8 miljoner kr att fatta beslut om per år. Kommunen är med om delfinansierar, tillsammans med kommunerna Norrköping, Söderköping, Valdemarsvik, Västervik, Oskarshamn och Mönsterås samt svenska staten och Europeisk jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Dessutom måste de projektsökande själva bidraga med arbete, material eller pengar.

LAGmöte i Tjuståsa

Ungefär sex gånger om året träffas Kustlandets styrelse, tillika LAGgrupp. Man har som vana att besöka platser där projekt genomförts som de själva stöttat, och därför var mötet denna gång i Tjuståsa, Oskarshamn.

Kustlandet har gjort av med i stort sett alla pengar som man fått tilldelade – något som är något att vara stolt över om man är ett Leaderområde. Det innebar att detta möte endast innehöll ett projektbeslut (en utvärdering av nyttan med Leader). Mötet handlade därför om hur man eventuellt kommer få ta del av pengar från de leaderområden som inte gjort av med sina än. Jordbruksverket och Länsstyrelsen kommer under hösten fatta beslut om Kustlandet blir en av de som får mer pengar. Trotts att man inte idag vet hur mycket det kan röra sig om är det ändå läge att redan nu skriva fram sina projekt så att de kan startas direkt i höst när Kustlandet får besked.

Kansliet berättade att man blivit granskade av ekonomistyrningsverket och fått 5 av 5 i betyg, som enda leaderområde i Sverige! ”Kanske inte den sexigaste utmärkelsen” som någon sa – men ingen dålig prestation att imponera på myndigheterna i frågor om handläggning och styrning.

Gustaf från kansliet berättade om det fiskeprojektet som man driver. Inom projektet har man kontakt med runt 25 företag och arbetar för att gemensamt marknadsföra sig mot turister i Europa. Man utbildar även personer lokalt för fisketillsyn och alla deltagande företag måste ställa upp på att turismen ska ske på ett hållbart sätt, i samverkan mellan vattenägare och företag.

Övriga punkter

  • Ingmari Wrangefors slutar som verksamhetsledare, men kommer att fortsätta att arbeta med slutredovisningar och ekonomi. Gustaf Westring tar över verksamhetsledarrollen.
  • Projektet ”Handelsplats Gamleby” fick sitt projekt förlängt till nästa vår.
  • Det är dags att förbereda inför nästa programperiod.  just nu skrivs de nationella strategierna – och så här långt ser det ut som att myndigheten (Jordbruksverket) verkligen lyssnat på de synpunkter om handläggningskrångel som kommit in från leadergrupperna. det ser lovande ut!
  • det finns byautvecklingspengar kvar hos de flesta länsstyrelser.

TIPS!

Behöver ni bara en liten slant för att Undersöka eller Utveckla? Då finns det microstöd att söka från Kustlandet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: