En ny bild av Telia

Just nu arbetar vi med att förnya kommunens bredbandsstrategi – och i det arbetet bjöd vi in Fredrik Nyberg från TeliaSonera Service Operator Business Next. Han berättade om strukturen inom Telia där Skanova som helägt bolag bygger nät (gräver ner fiberkabel) och där ”Next” hyr nätet och sköter drift, sätter dit kommunikationsutrustning och knyter till sig ”service providers”.

Telia Bredband (moderbolag till både Skanova och Next) har avsatt fem miljarder(!) till utbyggnad och investering i kommunikationsinfrastruktur d.v.s. 4G och bredband. Det kan jämföras med den halva miljard som regeringen 2011 fattade beslut om. Självklart vill man att dessa pengar ska ge så många nya uppkopplingar som möjligt – och man har därför utvecklat modeller för att dryga ut pengarna.

När det gällde förhoppningarna på trådlösa alternativ var Fredrik tydlig och förklarade att 4G är endast ett komplement. Räckvidden minskar med hastigheten – ju högre ”G”, ju kortare räckvidd, något som gör att 4G knappast är en bra lösning för landsbygden. Vi behöver därför en lina till fastigheterna.

Telia delar in bredbandsutbyggnaden i tre områden – där varje område har egna lösningar

Tätort = flerfamiljshus = MDU

Som MDU räknas flerfamiljshus – bara flerfamiljshus, lägenheter, bostadsrätter. Här går utbyggnaden snabbt och smidigt och är nästan redan klar i kommunen.

Villaområden = SDU

Kan vara både på landet (mindre orter typ Totebo, Loftahammar, Blankaholm) och i centralorten (Amerika, Piperskärr). ”Den besvärliga delen.” Intresset här är ofta lågt eftersom att man idag är nöjd med den uppkoppling man har. Anslutningen här brukar ligga mellan 17 och 23 000kr – men det kan finnas ett guldläge om man har en samfällighet/antennförening etc. Om man går ihop alla i föreningen och gemensamt ansluter sig så kan kostnaden för anslutningen mer än halveras(!). Genom att Telia inte behöver knyta avtal med var och en av fastighetsägarna och lägga ner kraft på information till var och en så sänker de kostnaden. Helt klart läge att väcka liv i den där gamla samfälligheten alltså.

Läs om hur anslutningen av Villa går till

Läs om Telias lösning för samfälligheter

Vi kom in lite på kostnaden för en villaägare att ansluta sin fastighet – och där har Telia satt som riktlinje att det måste kosta mindre än 25 000kr/villa, annars är inte de beredda att göra utbyggnaden. Kan låta konstigt – men efter stormarna Gudrun och Per då folk fick offerter på 200 000 för att få telekabeln nergrävd så har man valt att säga nej istället för att lämna ”orimliga” prisförslag. Men vanligtvis brukar kostnaden hamna mellan 17 000 – 23 000/ fastighet.

Byanät

Ren landsbygd med långt mellan husen. Här är dealen oftast att om man lokalt lägger ner kanalisationen/tomrören så står Telia för fiber, utrustning och projekttering (ritningar över hur man ska lägga ner kabeln). Kostnaden för fastigheten blir då mellan 0 och  7500kr för anslutningen (betalas till Telia) plus kostnaden för grävningen (som man genomför och delar på lokalt). Har man traktorer och grävare i bygden så kan kostnaden bli väldigt låg. Skanova gör projektteringen gratis om de får hantera nätet (drifta) under tio år.

Här kan du läsa mer om telias koncept för byanät. 

Kort info

  • Kostnaden för grävning ligger idag ofta på mellan 80 -125kr/m – och där är återställningen ca 40% av kostnaden.
  • Längsta sträcka man grävt var 9 mil, och på den sträckan täckte man in 100 hushåll.
  • Telia har en person avsatt som endast jobbar med fiber för byalag
  • Helst ser man att det är 24 fastigheter som ansluts, men det går att krypa ner till 12 st
  • Vill man ansluta sig senare tar Skanova ut en ytterligare avgift på minst 4000kr – det finns därför en poäng att vara med från start.

Slutligen

Det sista tipset som vi fick från Fredrik var att ”jobba inte för länge själva – se till att byalagen tidigt tar kontakt med Telia, eller annan operatör.” En uppmaning att följa!

Jag måste säga att jag blev överraskad över det genuina intresse för bredbandsutbyggnad på landet som Telia visar. Långt ifrån den bilden som vanligtvis är, men nedplockade kopparledningar och en ovilja till nyinvesteringar utanför tätorterna. Här finns en möjlighet för många, att för en rimlig insats, få ta del av bredband i världsklass. Och det är mycket som pekar på att det är på landsbygden som det kommer ske först – eftersom att ”villaförorterna” ännu inte ser behovet. Lite omvända värden.

– – –

ps. självklart finns det andra företag på marknaden – Bredbandsbolaget/Telenor och AllTele för att nämna två..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: