Bygdens blad väl värt besväret

För ett tag sedan fick jag  Totebo Yxereds byablad skickat till mig på mailen. Bladet kommer ut ”vid behov” till alla hushållen i samhället, vilket ofta är två gånger per år.

Att ge ut byablad kräver en hel del engagemang och arbete. Man behöver samla ihop information, skriva ihop texten, snygga till dokumentet/formge och slutligen skriva ut/trycka så många ex så det räcker till alla hushåll. Efter det så kommer arbetet med distributionen. Att skicka med post är ofta för dyrt, så det vanligaste är att en grupp kring byabladet delar brevlådorna mellan sig och delar ut det själva.

Är det värt det?

Absolut! Att ha tillgång till gemensam information skapar sammanhållning. Jag blir mer ”Totebo”, ”Blankaholmare” eller ”Uknabo” om jag vet vad som händer i byn. En stor orsak till att ”folk” inte kommer på möten eller engagerar sig i aktiviteter är att de inte vet om ”när”, ”var” och ”varför”.

Ofta läses byabladen väldigt noggrant av mottagarna, eftersom att informationen handlar om saker som sker nära. Det finns därför ingen anledning att känna att arbetet inte uppskattas – även om det kanske inte uttalas.

Tips!

  • Blida en redaktionsgrupp på två eller tre personer. Inför varje möte stäm träff och diskutera igenom vad som ska med och vem som skriver vad. Det kan räcka med att ses 10 minuter på stående fot inne i butiken en tisdagskväll, eller inför en av knattelagets matcher på lördagsförmiddagen.
  • Tryckkostnaden kan vara en betydande del i det hela, och kan snabbt skena iväg om man har mycket information. Tänk på att det går att göra spalter, minska marginalerna och välja ett mindre typsnitt – då får ni in mer info på varje sida. Ofta skriver vi dokument med i storlek 12  punkter, medan tidningar nöjer sig ofta med att ha text i storlek 8 punkter. Kombinera den mindre texten med större rubriker.
  • Även om det går att hålla nere tryckkostnaden, så blir det ju alltid en kostnad. Men om bladet är litet, och inte innehåller så mycket färg så kanske det finns något företag i byn som är villigt att sponsra, helt eller delvis, med att skriva ut. Annonser är en annan väg – men gör då så att annonsörerna förbinder sig att annonsera i ett antal blad, så att inte varje nummer innebär att ni måste lägga tid på att sälja annonsplatser.
  • Vilka är hundägare? de tar ständigt promenader, och det innebär ofta inget större merarbete för dem att ta med en bunt papper på promenaden. Och hunden uppskattar ofta att få lite längre tid på sig att nosa vid varje brevlåda.
  • Brevlådor som ligger i utkanten av byn kanske kan skötas av någon som pendlar åt det hållet.
  • Saker att skriva om: aktiviteter i olika föreningar, fotbollsmatcher, nyinflyttade, nyfödda, vad händer i andra byar, nyheter i butiken, klubbkvällar, pubkvällar, skolavslutning, körövning m.m. Grävs det i gatan? – ring kommunen och fråga varför och berätta i bladet!

En annan bygd som är bra på byablad är Odensvi. Läs deras blad här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: