Transporter en ständig fråga för MIF

Logga och länk till Mellanskärgårdens Intresseförening

”Det är inte sånt här fint väder jämt” intygar medlemmarna från Mellanskärgårdens intresseförening när jag träffar dem på Sjökanten en varm junidag.

Redan under resan ut så förstår jag uttrycket om att ”vädret i skärgården är ombytligt”. Inne i Västervik låg viken blank, väl ute på mer öppet vatten gungade det ordentligt och lasten som stod i fören på Freden blev ordentligt översköljt, men väl framme vid Hasselö sand så var det stilla igen. En konstig väderväxling för alla som inte känner till att det är så det blir när vinden ligger an just i den vinkeln. Det krävs något extra av de som väljer att bo så här året om.

Att det är transporter som är det ständigt återkommande samtalsämnet är inte överraskande. För skärgårdsborna så finns ett behov av olika typer av transporter för olika tider av året. Under vår och höst gäller mindre båtar, när isen lagt sig behövs svävare eller snöskoter och under den viktiga turistsäsongen så behövs stora båtar som kan ta besökare ut till de vandrarhem, restauranger, cafeer och äventyr som finns i Tjust skärgård. När vi på land kör samma buss eller bil under alla årstiderna, så behöver den som arbetar med persontransporter i skärgården tre olika fordon.

Tjust är faktiskt unikt på södra ostkusten för att ha så många besöksmål i skärgården. Även om man tar hela Östergötlands skärgård så kommer de inte upp till ens hälften så många turistföretag. Men då inte alla besökare har egen båt så behövs det kollektivtrafik för att skärgårdens ska vara tillgänglig för alla.

Jag får även höra hur kostnaden för transporter gör det även svårt att driva jord och skogsbruk i skärgården. ”Halva förtjänsten för skogen går till transporten”. Någon uttrycker att det nästan handlar mer om ”natur- och kulturvård” än regelrätt jord och skogsbruk om man är bonde i skärgården. Det går visserligen att få transportstöd från Regionförbundet – men det förutsätter att man är skriven på ön. Och då det inte alltid går att leva på sitt jordbruk, och man behöver ha inkomster från annat håll, så har några sin huvudsakliga övernattning på fastlandet. ”Går det att göra så att även de som inte är skrivna på ön kan få rätt till samma stöd?” var en fråga som kom upp.

En annan fråga som ständigt är aktuell för skärgårdsborna är strandskyddet. Medlemmarna berättade om flera exempel på hur det idag gällande strandskyddet på 300m gör det svårt att bygga på öarna. Man önskar en mer differentierad syn på strandskyddet där man minskar på kraven på kärnöarna (de med idag fast befolkning och existerande infrastruktur) och behåller de oexploaterade öarna oexploaterade.

Föreningen saknar en samtalspart på kommunen som de kan diskutera med. ”Vi har haft möten tidigare, men där ingen återkopplat och där inte det som utlovats har genomförts”. För att förbättra detta kom vi fram till att vi ska försöka få till ett möte under hösten.

Föreningen är positiv till den planerade utvecklingen av bostäder på Hasselö men tycker att det är tråkigt att det inte byggs vid vattnet. ”Bor man i skärgården så vill man ju bo vid vattnet, inte 300 meter upp på land.”

Att Mellanskärgårdens intresseförening är aktiv märks även på det svar på översiktsplanen som de skickat till kommunen. Synpunkterna där handlar mycket om att skärgården inte beaktats i planen. Från kommunen har det varit en tanke, eftersom att man planerat att göra en fördjupad översiktsplan (FÖP) över kust och skärgård. Ett omfattande arbete som påbörjas i höst. ”Självklart är vi med, FÖPen är viktig för oss” hälsar gruppen innan jag lämnar. Det gör mig trygg, utan deras omfattande kunskap om livet i skärgården är det svårt för en annan landkrabba att få till ett planeringsdokument.

Medlemmar från Mellanskärgårdens intresseförening
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: