Snart inte bara strömming i Verkebäck

Byalagets logga

Västerviks kommun är rikt på samhällen med lång historia. Redan 1361 är Verkebäck känt som ”Vircabirkium”. Samhället växte upp kring Ankarsrums Bruks lastplats i hamnen på 1800-talet, och med järnvägen växte samhället snabbt på 1890-talet. Hamnen blev en viktig plats för omlastning av framför allt massaved och ”propps” till engelska gruvor. Flera stickspår på båda sidor om hamnen byggdes. Det fanns även en linbana från Station till Gunnebo Bruk för att transportera gods. Idag så ser de flesta Verkebäck från ovan, då Verkebäcksbron med E22 går högt ovanför hustaken.

Hamnmagasinet

Kvar från tiden då mötet mellan järnväg och hav gav oändliga möjligheter finns Hamnmagasinet kvar. Fastigheten ägs av kommunens fastighetsbolag – Tjustfastigheter – och hyrs av Verkebäcks byalag.

Vilken huvudsyssla Byalaget i Verkebäck har blir tydligt om man besöker deras hemsida. Där står det nämligen stort och tydligt om strömmingen är inne eller inte. Under några veckor i maj och juni vandrar nämligen mängder av strömming in i viken – och med fisken så kommer flera hundra besökare. Under strömmingsperioden säljer byalaget kaffe och kakor från en vagn på kajen, sköter om allmänna toaletter och soptömning. I början av strömmingsperioden kan det vara upp åt 300 besökare per dag. ”Om alla drar upp 20 kg strömming så blir det 13 ton!”

De har länge gått och sneglat på hamnmagasinet, och sedan förra året så hyr man huset och har sakta satt igång med att renovera. ”Vi skyndar långsamt” säger Lars Edoff, ordförande i byalaget. Fastigheten var rätt illa därann, och man har börjat med att säkra upp väggarna och håller nu på att ersätta det jordstampade golvet med betong. För detta har man fått 30 000kr från Kustlandet i projektbidrag. 

För byalaget har en vison för hamnmagasinet. Här ska resenärer på E22:an kunna ta sig en kopp kaffe på sommaren och njuta av utsikten, brudpar och andra festsugna ska kunna hyra lokalen och strömingsfiskarna, som ofta är långväga gäster från Eksjö, Växjö och Hultsfred, ska kunna få komma in under tak. Man ser möjligheter att koppla ihop det med smalspåret och Hvalstad Kvarn

Men först behöver byggnaden komma i ordning. Efter kök och toaletter behöver taket ses över, huset rätas upp och innanför dörrluckorna vill man sätta glasrutor. Det kommer kräva en hel del arbete  att få till det, men man har inventerat kunskaperna i bygden och har kompetens inom de flesta områdena.

Vi kommer fram till att de ska undersöka vilka möjligheter det finns att få stöd från Länsstyrelsen för att anpassa och renovera huset, och jag ska se hur kommunen kan medfinansiera ett sådant arbete. det är mycket som ska göras, men det kommer gå, om man skyndar långsamt.

Lars Edoff och Frank Karlsson vid hamnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: