Vad gör en landsbygdsutvecklare? – Rapport från Landsbygdsriksdagen i Ronneby

Vart annat år arrangeras Landsbygdsriksdagen av Hela Sverige ska leva, denna gång i Ronneby, Blekinge. Invigningen var på torsdagskvällen i kända brunnsparken. För oss kommunala landsbygdsutvecklare så började det lite tidigare med en egen träff.

20120907-142949.jpg
Kollegor från norr till söder. Falkenberg, Karlskrona, Kramfors, Luleå, Linköping, Nybro, Östersund, Öland och självklart Västervik.

Att träffa likasinnade, med liknande arbetsuppgifter och utmaningar är ovärderligt. Men det blir snabbt väldigt tydligt att vårt arbete och placering skiljer sig mycket åt. Vissa sitter som jag på ett samhällsbyggnadskontor tillsammans med de som håller på med detalj- och översiktsplaner. Andra sitter på ett näringslivskontor, direkt under kommunledningen eller på utvecklingsavdelning.

Kanske är det placeringen av landsbygdsutvecklaren som påverkar innehållet i rollen. Eller så är det landsbygdsutvecklaren själv som skapar vad det är som prioriteras. Hur eller hur – här kommer en lista på några av de saker som mina kollegor och jag sysslar med.

  • Landsbygdssäkring – ett dokument förankrat i kommunfullmäktige som påminner om en checklista med frågor som ska besvaras innan större beslut fattas. ”Rural Proofing” finns på flera ställen i Europa, och i Sverige i exempelvis Växjö och Luleå.
  • Projekthjälp – allt från hjälp med att tänka ut projekt, skriva projektansökningar, administrera, äga, redovisa/rekvirera och avsluta projekt. Själva projektgenomförandet sköts av föreningarna/företagen.
  • Lokala utvecklingsplaner – bistå i arbetet med att ta fram en utvecklingsplan för bygden/samhället/byn/orten.
  • Aktiviteter – arrangera konferenser, ”landsbygdsdagar”, studieresor m.m.
  • Kommunbygderåd/lokalt landsbygdsnätverk – håller i arbetet för intresseföreningarnas samarbetsgrupp
  • Dialog / åsiktsinhämtning vid översiktsplanering
  • Information och inspiration om ämnen som efterfrågas av det lokala
  • Implementera landsbygdstänk i kommunens egen organisation.
  • Informera presumtiva inflyttare om läget i de olika samhällena.

…jag har säkert glömt en hel del. Men listan kan ändå ge en bild av vad jag gör och vad jag kan göra.

Även om förutsättningarna varierar runt om i landet – och så även i vår kommun – så finns det mycket att lära av varandra eftersom att frågorna är desamma: Färre barn i byskolan. Brister i kollektivtrafiken på landet. Omvandlingen från tillverkningssamhälle till tjänstesamhälle. Minskat underlag för att upprätthålla kommersiell och offentlig service. Ett ökat krav på det civila samhället att ansvara för de som tidigare skötts av det offentliga. Stigande medelålder. Brister på bostäder.

Under landabygdsriksdagen fick jag en fråga av en student på SLU, som studerar till just landsbsygdsutvecklare.

Student: ”Vad behöver man för att jobba på kommun som landsbygsutvecklare”

Jag: ”Man måste ha koll på bredbandsutbyggnad, serviceunderlag, finansieringsmetoder, kommunal organisation… Man måste kunna lite om väldigt mycket olika saker. Fast det räcker nog inte med lite.”

För att fixa det behöver man fylla på men information och inspiration. Och en bättre källa än landsbygdsriksdagen och en träff med landsbygsutvecklare från andra kommuner går inte att finna. Och det kommer mer från den på bloggen snart.

En reaktion till “Vad gör en landsbygdsutvecklare? – Rapport från Landsbygdsriksdagen i Ronneby

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: