Sälleryd – Skrävle hittar kraft för utveckling och motstånd genom att ha roligt tillsamans

Under landsbygdsriksdagen så anordnas det ofta bussresor ut på ”bygden” där man får höra hur olika föreningar och kommuner jobbar. Jag hade valt buss ”Byn som tog saken i egna händer” som gick till Sälleryd och Holmsjö i Karlskrona kommun.

Sälleryd – Skrävle ligger i Karlskronas skogsbygd och har ca 300 invånare. Bygden hade ingen intresseförening innan några inflyttare valde att ta tag i saken. Den nyformade gruppen samlades kring gamla skolkort som man samlade ihop och efterforskade personerna på bilden samt årtal. Resultatet av detiktivarbetet, blev en utställning som lockade 500 besökare.

Efter det har mycket hänt, här kommer ett urval.

 • Efter mycket arbete med att påvisa behovet, så byggdes en förskoleavdelning i Skrävle i skolbyggnaden. Cilla och Totte (kända från X-factor) invigde.
 • Med stöd från Karlskrona kommun gjordes en Lokal utvecklings plan – som blev basen i Leaderprojektet ”Sälleryd Växer”.
 • Man har en hemsida ”för att berätta för de utanför byn om vad som händer”. www.salleryd-skravle.se
 • Föreningen utreder möjligheten för vindkraft
 • Man la märke till att det fanns många tomma hus – men inga hus till salu. En projektarbetare fick i uppdrag att inventera tomma hus, kontakta ägarna och höra varför huset stod tomt, och om de är intresserade av att hyra ut/sälja. Resultatet blev att några fler hus idag är bebodda.
 • Varje år arrangeras ”landsbygdens dag” med teater, traktorvisning, försäljing av lokala produkter m.m. Ett intressant inslag är att man ringde mäklare med fastigheter i bygden och bad dem ha visning. På så sätt kunde man för uppleva livet i Skrävle – och om man gillade det – så kan man titta på bostad innan man åker hem. Två gånger har man även flyttat in och kört arrangemanget i staden.
 • Man gör uppskattningen att 20-25 av de som flyttat in i bygden gjort det pga projektet.
 • Intill skolan har man byggt en motorikbana med material från bygdens företag och privatpersoner.
 • Man har tagit fram en ritning på en gymnastiksal.
 • Det finns en efterfrågan på hyreslägenheter – och föreningen undersöker hur man akn lösa det.
 • Efter varje avklarat delprojekt så bjuder man till fest – ”det betyder mycket för de som varit med och bidragit”
 • Republiken Sälleryd Skrävle utroppades i januari 2012.

”I århundraden har Karlskrona sugit ut Sälleryd-Skrävle. Vi har betalat skatt som andra medborgare, men denna har använts till att stötta verksamheter inne i staden. Få av dessa pengar har hittat tillbaka till oss. Istället har vi tvingats att själva bygga och underhålla våra vägar, att sköta om våra badplatser, att driva fritidsgårdar, öppna förskolor, gräva ner bredband mm.”

 • Det ordnades en bussresa från Karlskronas invandrartäta bostadområde där 70-80 personer fick uppleva Skrävle. De flesta var mycket positiva till bygden – men de efterfrågade jobb och lägenheter och just nu finns varken eller.
 • I skolan finns det riktigt bredband, och nu tittar man på hur man ska kunna ta det ut i bygden
 • När beskedet kom att förskolan skulle stängas om en månad mobiliserades bygden. Förskolan togs över och och drivs nu ev ett kooperativ.
 • Det finns även ett beslut att skolan ska läggas ner. Kommunen driver den fram till att kooperativet får ok från skolinspektionen av driva skolverksamhet.

Det är inte utan att man blir imponerad av bygdens engagemang. Var får de all kraft ifrån? själva säger de att det grundar sig i att de har roligt tillsammans. ”Jag är egentligen inte intresserad av teater. men vi har idag tio barn, tio ungdomar och tio vuxna som är engagerade och då blir det roligt”

”Det finns ingen framtid för en skola som är nedläggningshotad vart annat år. Då väljer föräldrarna bort skolan. Det måste finnas långsikighet” berättade Fredrik Karlsson, en av elsjälarna i Skrävle och den ekonomiska föreningen. Och efter beslutet att föreningen tar över förskolan så har flera barn fötts i bygden.

– Men vad säger kommunen om ert engagemang? frågade en av besökarna

”dom som bor i stan kan inte ens komma på tanken att man kan göra så här – men de är tacksamma för att vi gör det”
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: