Politikerpanelen under landsbygdsdagen

Politikerpanelen diskuterade bland annat skola, bibliotek och bredband.

I landsbygdsdagens politikerpanel så deltog

 • Akko Karlsson (mp)
 • Harald Hjalmarsson (m)
 • Mariann Gustafsson (v)
 • Mats Hugosson (c)
 • Tomas Kronstål (s)
 • Roger Ohlin (kd)
 • Benny Johansson (sd)

Frågorna som ställdes av moderator Erik Cardi hade skickats in i förväg från deltagarna och berörde att brett område. Under timmen hann de med att diskutera fem olika frågor (presenteras nedan) och åhörarna kom med inspel när de önskade förtydligande.

 • Så här två år efter att beslutet togs – hur ser ni idag på skolöversynen och de fyra nedlagda skolorna. Har det fått den effekt som ni förväntade sig?
 • Det pågår en diskussion om att lägga över drift av fler fritidsanläggningar på de lokala föreningarna. Hur långt ska de ideella föreningarnas ansvar sträcka sig kontra det kommunala ansvaret?
 • På vilket sätt kan kommunen hjälpa invånarna att få bredband till sina fastigheterna?
 • Vad gör kommunen för att stärka samarbetet på det kommunala området,( transporter, samhällsservice m.m.) med kringliggande kommuner?
 • Den 1 september stängdes biblioteksfilialerna i Loftahammar, Edsbruk, Blackstad, Gunnebo. Hur kommer denna service ersättas?

Väljer att inte återge exakt vad som sades – med risk för att jag uppfattat något fel, men här kommer några synpunkter som snappades upp.

 • Skolöversynen både har och har inte gett de effekter som förväntades. Barnen verkar trivas på sina nya skolor, men hanteringen av lokalerna har överraskat flera i panelen. Delvis trodde man inte att hyran skulle belasta Barn och Utbildningsförvaltningen även efter att lokalerna lämnats, och delvis så är man överraskad att allmänhetens tillgång till fd. skolokaler hindras (ex Totebo, Lofta  och Almvik).
 • Att satsa på de ideella föreningarna är ekonomiskt smart tyckte panelen, då de ideella föreningarna är bra på att göra stordåd för lite pengar. Panelen var enig om att ersättningen måste vara rimlig för det arbete som utförs och rättvis. Mer arbete kan komma att läggas ut på föreningsdrift – men bara om det finns en vilja hos föreningen.
 • Bredband är viktigt för alla, men kommunens ekonomiska läge gör att möjligheterna att göra som ex Mönsterås är begränsade. Vad kommunen kan göra är att försöka ansluta de sista ofibrerade telestationerna för att ta anslutningspunkterna närmare fler fastigheter.
 • Biblioteksfrågan utmynnade i en diskussion om huruvida beslutet togs på rätt sätt. Denna fråga kom även upp som en interpellation på kommunfullmäktigemötet dagen efter (här kan du se debatten, tredje punkten ” väckta motioner, interpellationer och frågor”)
Annonser

3 thoughts on “Politikerpanelen under landsbygdsdagen

Add yours

 1. Måste bli bättre samarbete mellan kommunen och länsstyrelsen

  För att strandnära bebyggelse skall kunna utvecklas så bör tillämpningen av länsstyrelsernas överprövningar ses över ordentligt så att det inte blir så att kommunen beviljar strandskyddsdispens för den person som sökt det och sedan får han ett avslag av länsstyrelsen ett par veckor senare, då blir man ju lurad, föst glad och sedan ledsen . Så får det inte gå till. Kommunen och länsstyrelsen måste börja samarbeta bättre. Det är ju som att köpa en vara och sedan så tar de av han varan, utan att få pengarna tillbaka.

 2. Det är så här den nya strandskyddslagen fungerar

  Kommunerna ska ansvara för strandskyddet och ge dispens Men alla dispenser granskas av länsstyrelsen och över länsstyrelsen granskar Naturvårdsverket och Boverket och en massa friluftsföreningar. Kommunerna vill ju sköta sig och det innebär att det blir mycket svårt att få en dispens av kommunen. Chansen att få dispens beviljad efter alla överprövningar är ungefär 1 %.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: