Inspiration från Gryts biblioteksförening

Beslutet som Kultur och fritidsnämnden i våras fattade, där man bestämde sig för att lägga ner bland annat biblioteksfilialen i Loftahammar, har skapat stor irritation i bygden.

Synpunkterna handlar om att det gått fort, och att man inte tagit hänsyn till de speciella förutsättningar som är i Loftahammar. Att Loftahammarsborna tycker om sitt bibliotek blir klart om man läser utlåningsstatistiken. nästan 11 000 utlån ser där årligen. Det blir 900 utlånade böcker per månad i en bygd med 450 personer i orten och knappa 1000 om man räknar in närområdet. Det blir en bok per person och månad. Det finns inte många platser i landet med lika lässugna invånare.

Under sommaren formades ”bibliotekets vänner i Loftahammar” som består av engagerade boende som vill att biblioteket ska finnas kvar framöver, och som nu jobbar för att eventuellt kunna driva det i föreningsregi. Gruppen har kontaktat politiker och skickat mail till kommunfullmäktige för att be om tid för att hitta andra lösningar. Son en effekt av detta fattade kommunstyrelsen den 1/10  beslut:

att uppdra åt kommunledningskontoret att i samråd med kultur- och fritidsförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen undersöka hur initiativ som tagits i Loftahammar kan användas till eventuell biblioteksservice med annan kommunal verksamhet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Men redan innan beslutet hade Bibliotekets vänner i Loftahammar bestämt sig för att undersöka hur man driver ett bibliotek i en förening. Tillsammans hittade några exempel på detta i Sverige, bland annat på Tjörn men även så nära som i Gryt, Valdemarsviks kommun.

Därför packade vi in oss fem personer i en bil och åkte till församlingshemmet i Gryt, där biblioteket numera finns i en lokal i källaren, och där fyra biblioteksentusiaster tog emot oss. De berättade om bibliotekets historia. Hur det bildades för över hundra år sedan av föreningar, hur de blivit kommunalt, hot om nedläggning, bokbuss och sedan, sen 1995 drivs av föreningen.

Biblioteket har öppet två gånger per vecka, totalt 2 timmar om vintern och 4 timmar  om sommaren, och bemannas av styrelsens medlemmar (sju stycken) samt tre ”utlånare”. Biblioteket är analogt, det vill säga, register är som det var förr, kort i ett kartotek. Det gör att de inte är beroende av datorer och teknik. ”alla har dator hemma idag, så det behöver inte vi stå för” berättade medlemmarna. Sommartid så arrangerar man en författarkväll och om vintern deltar man i det nationella evenemanget ”kura skymning”.

Förutom öppethållandet så lägger styrelsen tid på att fixa i lokalen och beställa och plasta in nya böcker. Urvalet sker genom att läsa mycket. ”Vi är inga proffs, vi är amatörer, vi lyssnar och läser recensioner ”.

Böckerna ägs av föreningen och man har inget samarbete med kommunens bibliotek. Men vid övergången fick man inredning och de böcker som då fanns i Gryt.

Finansieringen består av stödmedlemsavgifter, föreningsmedlemskap, företagssponsring och ca 10 000kr i stöd från kommun och länsstyrelse. Kostnaderna hålls nere, årshyran är på 12 000kr och försäkringarna och material kostar runt 6 000kr. det gör att man kan lägga mellan 15 000 och 20 000kr på nya böcker årligen. Genom den låga hyran kan man därmed snurra biblioteket på runt 40 000kr.

Med oss hem fick vi räkenskaper, stadgar, några avlagda böcker som vi kunde köpa i deras boklåda (en annan inkomstkälla) och mycket inspiration. Gryts biblioteksförening visar att ideell drift kan vara en grund för verksamhet en lång tid framöver.

– – – –

PS. Bibliotekets vänner i Loftahammar finns på Facebook. http://www.facebook.com/groups/402004576513475/?fref=ts

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: