Hur funkar närtrafiken?

Bild hämtad från klt.se

Sedan den 9 december har länstrafiken förändrat kollektivtrafiken till att i vissa området erbjuda närtrafik.

Det är lätt att vara naturligt skeptisk till förändringar – men jag ser ni att detta kommer på vissa håll till och med kommer förbättra möjligheterna till kollektivt resande.

KLT beskriver närtafiken på sin hemsida:

Fakta/ Närtrafik

  • Närtrafiken är anropsstyrd och måste beställas minst en timme innan avresa. Den kan vara områdesindelad, linjelagd (fungerar då som i princip annan linjetrafik med på- och avstigning utmed resvägen) eller både och. Den kör inte så många turer, utan grundutbudet är fem resmöjligheter/vecka.
  •  Hämtning och lämning kan ske antingen vid en hållplats eller annan plats utmed vägen. Om bostaden ligger i ett så kallad hämtningsområde kan det ske i nära anslutning till bostaden.
  •  I tätorten beställs resan dagtid senast en timme före avfärd. På landsbygden beställs resan dagtid senast två timmar före avfärd.
  •  Biljetterna i Närtrafiken kostar lika mycket som i övrig kollektivtrafik. Trafiken är öppen för beställning under veckans alla dagar.
  • Idag har alla kommuner närtrafik i någon form, men det har inte kallats närtrafik i alla kommuner och formerna har varierat från kommun till kommun. Målet är att det ska bli lika för alla medborgare i Kalmar län, så att alla får rätt till närtrafik samt att tiderna för beställning och grundutbudet blir enhetliga i hela länet.

Närtrafik i Västervik

KLT.se finns tidtabellen för trafiken i Västerviks kommun.

Västervik är indelat i 10 områden som täcker in hela kommunens landsbygd. Jag vet att detta inte är några tydliga kartor – men de kan ändå ge en hint om vilket område man tillhör. Varje område har minst en målort, vanligtvis den närmaster orten (Boende på Edsbruks landsbygd kan åka både till Edsbruk, Gamleby eller Västervik). resan avgår på morgonen (runt kl 09:15) och de flesta turerna är åter runt 14:00. För boende i södra änden, Blankaholm, så finns även möjlighet att ta sig till Oskarshamn.

Hur fungerar det?

För att förklara hur det fungerar så har KLT knåpat hop tre exempel med lite olika vinkling. Det första avser en resa från landsbygden in till närmaste målort. Den andra försöker beskriva en resa i två steg från landsbygden via närmaste målort till kommunens centralort. Den tredje och sista handlar om en resa över kommungräns.

”Vi hoppas att ni tycker de följande exemplen är så pass illustrativa att de kan användas i er information” hälsar KLT, så då gör jag väll det.

  • Thomas, 47 år, blir hämtad i Ukna vid en tid mellan kl 9.15 och kl 10.00, som han fick veta när han beställde sin resa kl 7.15 (2 timmar innan). Han blir avsläppt vid mataffären i Överum enligt tidtabellen kl 10.15. Efter att ha handlat mat i affären och pratat lite med kompisarna åker han tillbaka till Ukna kl 11.15, en tidpunkt han fick när han beställde sin resa.
  • Mattias, 25 år, och sonen Leo, 1,5 år, ska till Västervik för att besöka hälsocentralen, eftersom Leo varit lite småkrasslig ett tag. De blir hämtade hemma i Loftahammar vid den tid som Mattias fått när han beställde resan kl 7.00. I Gamleby får de byta till Kustpilen, som tar dem den sista biten in till Västervik. Efter besöket på hälsocentralen hinner de även med att titta in till leksaksaffären innan de börjar returresan.
  • Linnea, 67 år bor i Misterhult i Oskarshamns kommun. Orten ligger på gränsen mellan Västerviks kommun och Oskarshamns kommun. Hon ska hälsa på sin väninna Greta, 68, i Västervik på andra sidan kommungränsen. Till skillnad mot i somras behöver Linnea inte längre åka omvägen via Oskarshamn. När hon beställer sin resa anger hon bara att hon vill åka direkt till Västervik. Nästa gång kan ju Greta göra samma sak, tänker Linnea.
Trevlig resa!

En reaktion till “Hur funkar närtrafiken?

Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: