Vykort från Säffle

Vykort från Säffle

Landsbygdsutvecklarens julledighet spenderas delvisutanför Västerviks kommun. Först gick resan till sambons hemtrakter – Säffle i sydvästra Värmland.

Säffle har idag ca 15 300 invånare på en sina 2513 km2 (Västervik 3606 km2) varav 7000 på landet. Till antalet invånare är det en mellanstor svensk kommun (144 plats av 290). Lite intressant är att vi ofta pratar om vår egen kommun som ”liten”, trotts att den tillhör de  15% största.  Men åter till Säffle – kommunen gränsar till Dalsland (Västra Götlands län) och tillhör säkert dem som tycker att en region med Örebro inte känns helt hundra.

Vad görs då i Säffle inom landsbygdsutvecklingen?

kommunens hemsida beskrivs lite av arbetet, som handlar om dialog, hjälp att söka utvecklingsmedel och bredbandsutbyggnad. Kommunen har 12 samhällsföreningar, och de flesta har egna hemsidor. Där presentras en bred verksamhet med nyhetsbrev, marknader, kalas, bastuuthyrning m.m.

Mjölkkampanj

En annan stor grej i Värmland är kampanjen ”rundbalskonst” eller ”mjölk är tjockare än vatten”. Runt om i Värmland och Jämtland/Härjedalen kan man beskåda konstverk målade på rundbalar. Syftet är att uppmärksamma de låga mjölkpriserna – och arbetet har gett resultat. Ett antal butiker har höjt mjölkpriset med en krona – och ger pengarna till de lokala mjölkbönderna. Spana in facebooksidan för KOlosalt fina konstverk.

I framkant när det gäller bredband

Säffle kommun satsade tidigt på bredbandsutbyggnad och har där sammarbetet med ByNet och de lokala utvecklingsgrupperna.

”Säffle kommun har en en unik täckning av bredband på landsbygden. Hela 97% av hushållen nås av bredbandsfiber. Detta ger stora möjligheter för såväl boende som företagsutveckling. Bredbandsutbyggnaden har möjliggjorts tack vare ett framgångsrikt samarbete mellan byalag och kommun. Finansieringen skedde till stora delar genom  EU:s regionala fond.”

Kommunen startade bolaget Säkom som varit huvudman för arbetet. SäKom skickade en ansökan till Tillväxtverket om en medfinansiering från EU och beviljades en medfinanisering om 15,8 miljoner kronor. Motkravet var att Säffle kommun genom SäKom gick in med motsvarande belopp. Totalt landade den offentliga finansiering alltså 32,6 miljoner kronor. Läs mer om projektet

”Säffle fibbernät – ett framtidssäkert bredband är ett projekt som startade med ett beslut om samförläggning med ett kraftbolag. Detta tände hoppet hos landsbygdborna om en möjlighet till ett för många ringa och andra obefintligt Bredband. Ett projekt startades som idag har drygt 2300 anslutningar på landsbygden och som kostat ca 60 miljoner kronor.”

”Parallellt organiserade sig byalag på landsbygden för att bilda ekonomiska föreningar och under 1 års tid bildades 10 föreningar. Föreningarna värvade anslutningar och tecknade anslutningsavtal vilket skapade underlaget för nätets omfattning. Första föreningen startade byggnation sommaren 2008 och den sista föreningen stod klar i augusti 2010.” http://www.sakom.se/fiber-ekonomi/Landsbygdsprojektet/

Säfflebygdens Fibernät – SäBy

SäBy bildades under 2008 som en samarbetsorganisation för byarnas ekonomiska föreningar . SäBy har tagit fram avtalsförslag, informationsmaterial och har även skött kontakterna med det kommunala bolaget SäKom AB .

2008 lades mycket tid ner på marknadsföring och förberedelser – och när hösten nalkades hann fem föreningar igång med grävningen. Arbetet avbröts när tjälen anlände strax före jul och totalt hade då 270 km nät grävts ner. Idag finns det tio ekonomiska föreningar.

”Dessa tillsammans täcker hela 1 221 kvadratkilometer landsbygd pch sammantaget 2.500 hushåll i Säffle kommun. Vid årsskiftet hade föreningarna totalt 1 979 anslutna/medlemmar vilket innebär att målet på 1 500 anslutna har passerats med marginal, trots att en hel del arbete fortfarande återstår. I de områden där det grävs väljer 80-95 procent av hushållen att ansluta sig, vilket är en nivå som vittnar om att intresset är mycket stort.”

På den gemensamma hemsidan för fiberföreningarna hittar jag att kostnaden per hushåll hamnat på mellan 15 000 och 18 000kr.

Säffles plats i Värmland

Slutligen…

Under mina besök i Säffle har jag sett hur stora ”trådrullar” med fiberkanalisation legat längs vägarna ute på landsbygden som visat på hur bredbandet dragit fram. Men jag har även läst insändare och reportage i lokaltidningen om hur arbetet inte gått helt smärtfritt. Alla har inte alltid varit helt överens om hur saker ska skötas och hur gränser ska dras – vilket inte är helt oväntat i stora projekt med mycket pengar. Mycket ideellt arbete har lagts ner, och varje fastighet som velat ansluta sig har varit tvungen att ställa upp med dagsverken (förutom anslutningsavgiften). Kommunens engagemang må varit katalysatorn för arbetet – men utan det enorma lokala engagemanget så hade projektet inte lyckats.

När man nu fortsätter arbetet med att fibrera Säffle stad så har det tagit stop. Intresset bland stadsborna är långt ifrån lika stort som det var på landet, och man har svårt att komma upp till 40% av villorna som är minimum. Samma sak ser vi här i Västervik – diskussionen förs runt om i vår kommun – Odensvi – Totebo – Hjorted – Blankaholm m.m, men inte på samma sätt i tätorten.

När det gäller bredband så kommer landsbygden först. Här som där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: