Över miljonen till Odensvis bredband!

Och så var det första bredbandsprojektet startklart!

Kanalisation - det tomrör som senare fylls med fibertrådar.
Sånna här rullar kommer bli vanliga i Odensvi
Odensvi Fiber ekonomisk förening är först i kommunen att få ta del av pengar från landsbygdsprogrammet för utbyggnad av bredband. Närmare en miljon kronor är föreningen beviljade från landsbygdsprogrammet – och 332 000kr från Post och telestyrelsen. Totalt alltså 1,3 miljoner konor.

För att få till bredband i bygden kommer det dock behövas en hel del ytterligare pengar, som kommer betalas av de enskilda fastighetsägarna i form av anslutningsavgifter. Och även om ansökningsprocessen tagit mycket tid från de engagerade, så tar inte arbetet slut där, då det kommer behövas arbetsinsatser av Odensviborna för att få ihop ekonomin. Men stödet från det offentliga gör att det ändå går att få ihop projektet.

– – –

Ett stort grattis från mig, till alla som slitit med ansökan – och som nu ska ta tag i det verkliga arbetet. Det här kommer ni lösa galant! 

– – –

När jag pratade med Göran Svensson, ordförande i Intresseföreningen, berättade han att de som nu närmast händer är att man ska ha ett internt möte och lägga upp strategin för det kommande arbetet, man ska även ta ytterligare samtal med grävfirmor.

”Det är fler och fler som är positiva till att vara med och få fiber” 

”Det säger ju en hel del att vi fått 1,3 miljoner till Odensvi – det borde locka fler att gå med”  

– – –

Först med fiber

Mycket talar nu för att Odensvi kommer att bli den första bygden som får tillgång till fiberbaserat bredband. Och man kommer inte bara vara först på landsbygden. Odensviborna kommer även ligga före de flesta villaägare i kommunen, då det bredband som idag är utbyggd mest ansluter flerfamiljshus.

Läs mer om vad som skrivits om Odensvi på bloggen tidigare

Besök Odensvibladet – bygdens eget nyhetsbrev

Är ni intresserade av att göra som Odensvi?

Innan jul fick Länsstyrelsen extra pengar för bredbandsutbyggnad på landsbygden. Första ansökningsomgången för dem kommer säkerligen bli redan i vår – men ytterligare ett ansökningstillfälle kommer i höst.

När jag träffade handläggaren för bredbandsstödet innan jul så pratade vi en del om ”hur en perfekt ansökan ska se ut”. Hennes rekommendation var att

”skriv inte för mycket bakgrundstext som vi måste läsa. Skriv kort. Det som ni inte får med kommer vi be er komplettera med senare. Skicka in så får vi sätta igång arbetet.

Läs mer på Länsstyrelsen sida om bredband. 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: