Nyhetsbrev nr 8

Uppstartsmöte landsbygdsråd – andra försöket
Pga olika omständigheter så ställdes mötet i höstas in, men nästa vecka försöker vi igen. Det hela rotas i att det under bredbandsmötet i Gamleby, och landsbygdsdagen i Ukna, har det framkommit önskemål om ett råd/förening/grupp där föreningar som arbetar med lokal utveckling ska kunna träffas, utbyta idéer och hitta sätt att samverka. Det har även framkommit önskemål om en organiserad kommunikation med kommunens tjänstemän och politiker.

I början på mötet kommer vi få tips och inspiration från Eva Svensson, Vimmerby kommunbygderåd.

När: 23/1 onsdag, kl 19:00

Var: Kommunhuset, Västervik 

Anmäl er innan så räcker fikat!

Läs mer om mötet i inbjudan

Vill du läsa på lite innan mötet? 

Sölvesbords kommunbygderåd – http://www.solvesborg.se/4560

Munkedals landsygdsråd – http://www.munkedal.se/byggaochbo/lokalautvecklingsgrupper/landsbygdsrad.4.23a44ef311329f04b9d80004258.html

Vindelns landsygdsråd – http://www.vindeln.se/Sve/Filarkiv/Kommunfakta%20och%20Organisation/Protokoll/Byaut/Reglemente%20Vindelns%20Kommuns%20Landsbygdsr%C3%A5d%202008.pdf

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Gör som Odensvi – ansök om pengar för bredbandsutbyggnad

Den nystartade ekonomiska föreningen Odensvi Fiber har besviljats 1,3 miljoner kronor till sitt bredbandsprojekt som syftar till att ge bygdens fastigheter tillgång till 100Mbit.

Länsstyrelsen har nu kommit ut med information om hur och när man kan ansöka om de 15 miljoner som finns i länet. är ni intresserade av att starta ett bredbandsprojekt? Här kommer i så fall några informativa länkar:

Folder från LRF som beskriver stegen i bredbandsutbyggnad på landsbygden

Informationsbladet från LRF 

Karta som visar var fibrerade telestationer finns idag

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Debattsida för landsbygden på Facebook

Inez Abrahamzon (ordförande för Hela Sverige ska leva) och Lotta Gröning (politisk krönikör) har tillsammans startat en Facebooksida för hållbar utveckling på landsbygden – For Future.

”Vi vill att alla kommuner i landet ska ha möjlighet att utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt och social sammanhållning. Det bygger på en förändrad politik. De kommuner och regioner som producerar tillväxt genom sina naturtillgångar måste få tillbaka en del av vinsten. Något är fel när de fattigaste kommunerna är det mest produktiva.”

Följ och delta i debatten

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Årets Lantis – Timbuktu!

För femte året i rad listar Land Sveriges 100 hetaste lantisar. Den prestigefyllda listan toppas i år av Timbuktu.

– Jag är stolt och smickrad, säger artisten som satte Valvträsk på musikfestivalkartan.

”– Kreativiteten finns på landet. Själen, som vi glömmer bort, finns i skogen, vid havet. Jag är fullständigt övertygad om att många av lösningarna på våra moderna problem som ångest, stress, damp och ADHD ligger i naturen. Den typ av ro som vi får av att vara i skogen, sitta på ett berg eller titta ut över vattnet har många i staden glömt bort. Det finns en ofattbarhet i naturen som är hälsosam och det har folk på landsbygden förstått. De har en ödmjukhet, förståelse och respekt för naturen som är väldigt fin.”

Läs om honom och de andra 99 på tidningen Lands hemsida

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Ta hjälp av landsbygdsutvecklaren

Ring 0490-25 41 70

_ _ _ _ _ _ _

Landsbygdsutvecklingen i bloggform och på facebook 

www.landsbygdsutvecklaren.wordpress.com så kan du löpande följa arbetet inom landsbygdsutvecklingen. Genom bloggen kommer landsbygdsutvecklaren berätta vad som händer i kommunens olika delar, tipsa om intressanta aktiviteter och läsvärda skrifter och dela med sig av erfarenheter.

Om du väljer att ”gilla” Landsbygd Västervik på facebook så kommer du löpande få information om vad som händer i Västerviks kommun – och tips och inspiration från andra delar av landsbygdslandet. www.facebook.com/landsbygdvastervik

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: