Landsbygdsråd snart verklighet

Efter mycket snack så var det äntligen dags att ta tag i frågan. I förra veckan samlades ca 20 personer från kommunens föreningar för att diskutera ”om och hur” landsbygdsråd/kommunbygderåd/paraplyförening.

Mötet inleddes med lite information och inspiration från Eva Svensson som länge varit engagerad i grannkommunen Vimmerbys dito. Eva fick svara på många frågor om antal möten, finansiering, representation, nytta och engagemang, och det blev klart att man inte behöver ett allt för omfattande arbete, men ändå få effekt. Härligt att ha så mycket erfarenheter så nära. Lite intressant var det även att Eva hade närmare hem än våra deltagare från Dalhem. Ytterligare ett bevis på att vi är en stor kommun.

I de följande diskussionerna resonerades det kring organisationsform, antal personer i styrgrupp, hur dessa ska utses, antal möten, aktiviteter som rådet ska genomföra och när det ska startas.

IMG_5180
Eva Svensson från Vimmerby
IMG_5181
God uppslutning i Tjustsalen denna kväll
IMG_5182
Resultatet av gruppsamtalen visar att deltagarna hade en enhetlig bild av hur vi går vidare.

Gruppen var enig på många punkter. Senast i mars ska en ideell förening bildas, med  ca 5-7 personer i styrelsen. Föreningen ska ha ca 4 möten varje år dit alla samhällsföreningar (och liknande) är välkomna. Mötena ska exempelvis innehålla föreläsningar, dialog med politiker och tjänstemän. Flera lyfte vikten av att arbetet blir framåtsyftande och utvecklade

”Det får inte bli en grupp för värnande som bara sysslar med brandkårsutryckningar vid hot – vinsten finns i att jobba för framtiden och utveckling”

I slutet av mötet bildades det en grupp som har som ansvar att ta fram förslag på stadgar och verksamhet och som ska vaska fram personer till en styrelse.

Dessa är

  • Eric Hedman – Blankaholm
  • Bo Weimer – Vråka
  • Conny Torstensson – Hallingeberg
  • Hans Källgren – Totebo

De kommer nu att kontakta alla andra ”kända” samhällsföreningar i kommunen för att pejla av intresse och få nomineringar till styrelsen – är du intresserad så är ett tips att kontakta någon i skaran.

– – – –

Jag ser att föreningen kommer vara guld värd i mitt arbete. De kommer hjälpa mig att göra rätt saker och komma med förslag på vad som kan göras bättre. det här kommer bli toppen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: