Bredbandsstarten – var kommer vi igång?

En återkommande fråga när vi pratar bredband är ”hur börjar vi”? Detta har visat sig vara lite komplicerat… som frågan om hönan eller ägget.

Ett första steg är att ta reda på hur många som är intresserade och var de bor. Hurvida man är intresserad eller ej beror ofta på ”vad det kostar”, och för att få reda på det så behövs det göras en projekttering. (annars blir beloppet bara en ren gissning) – och för att göra en projekttering så behöver man veta hur många som är intresserade och var de bor…

Intresseanmälan – första informationen

För att bryta in i denna cirkelgång så verkar den bästa lösningen vara att göra en ”intresseanmälan” och på så sätt få ett hum om vilka som är intresserade. Det är ofta bra om man är tydlig med att det är en intresseanmälan, utan någon som helst plikt att sedan gå med i projektet. Men det är ett sätt att ändå komma vidare i processen.

(Vill ni ha hjälp med material inför er intresseanmälan så kan ni få en egen version av den skrift som jag hjälpte Odensvi att ta fram. )

Projektering – hur drar vi sladden och vad kommer det att kosta?

Utifrån intresseanmälan så kan man sedan göra en första projekttering. Detta är en tjänst som företagen ibland vill ha betalt för, och då kan det vara läge att söka ett ”microstöd” från Kustlandet.

Det finns även en annan möjlighet. Företaget ByNet som specialiserat sig på bredbandsutbyggnad på landsbygden tar på sig att göra projektering – om de sedan får grävjobbet. I deras koncept så ingår att bygdens invånare hjälper till i arbetet med dagsverken, och på så sätt håller kostnaden nere.

Hitta en grävare och arbetsfördelning

Om ni gjort en egen projektering så gäller det nu att få tag på någon som vill göra jobbet. Ofta vill de göra en egen projektering – men med stöd utav den som ni själva gjort så är det enklare att ställa frågan till fler. Det kan även vara bra att fundera på vad ni kan göra själva – det är ett sätt att hålla nere kostnaden.

Dags att bestämma sig – är ni med eller?

Utifrån den slutliga offerten är det dags att räkna ut kostnaden per fastighet och få de boende att teckna sig för bredbandet.

p.s. glöm inte att söka pengar ifrån landsbygdsprogrammet 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: