Brokind – Lanthandel i föreningsdrift

Butiken i Brokind
Butiken i Brokind

Sedan nuvarande ägarna till lanthandeln i Blankaholm meddelat att de vill lämna verksamheten har bygden engagerat sig i att hitta ett annat sätt att driva butiken. Det hela har landat i att man kommer bilda en ekonomisk förening med syfte at driva affären vidare.

Detta är något som testats på andra ställen i landet, och för att läsa sig av en riktig veteran i den genren så åkte tre personer från Blankaholm till Brokind söder om Linköping.

Så startade det

Efter att lanthandeln i Brokind brunnit, bytt ägare och sedan lagts ner så togs det ett initativ på bygden att samla styrkorna 2004. Nuvarande ordförande, Ingmar Holm, var inte med på den tiden, men berättar att det ”gick väl sädär” de första åren. Det var flera förlustår, och 2008 kallades medlemmarna till en extrastämma för at försätta föreningen i konkurs.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Men byborna ville ha en chans till, och samlade in 100 000 kr på en vecka för att lösa de akuta skulderna. Det gjordes ackordsuppgörelser, tillsattes annan styrelse och några bybor gick även i borgen för ett lån till butiken.

Ekonomi, ekonomi, ekonomi…

Sedan dess har arbetet med ekonomi varit central i föreningens arbete. ”I en vanlig förening så kanske det räcker me att ha en kassör med årlig avstämning  men här gäller det att följa ekonomin månad för månad och även ha koll på kassaflödet.” Berättade Ingmar. Man lyckades vända skutan och redan 2009 gick det plus, och det har man gjort varje år sedan dess.

Man sparade på allt. Elkostnader har minkades med 50 000 kr. En container för papper sades upp och kartongerna kördes istället bort av en pansionär i föreningen. Samtidigt stängdes en frys av och man minskade öppettiderna och därmed personalkostnaden.

Eftersom ekonomin blivit bättre har verksamheten växt. man har åter öppet 9-20 och containern står åter på baksidan.

”Det är viktigt att man ser föreningen som ett företag. Det är ingen vanlig ideell förening. Det krävs ekonomisk styrning och järnkoll på ekonomin. Det är stora tal, men det krävs lite för att det ska gå minus.”

Omsättningen ligger på ca 4,35 miljoner kronor, men om alla ideella tjänster skulle plcokas bort så behövs det ytterligare en miljon i omsättning.  det svänger mycket över året, och omsättningen (som går att följa på föreningens hemsida) i juni är dubbelt emot januari.

En mix av personal

I butiken jobbar en person heltid. Hon är ansvarig för det mesta av verksamheten och arbetsledning, beställning m.m. Hon öppnar butiken vid nio och lämnar över till någon av de fem ungdomarna som tar hand om kvällar och helger. De kommer även in och hjälper även till att plocka upp varor när det kommer större leveranser.  Till detta kommer ideell personal som hjälper till ”där det i övrigt behövs”. ”Tidigare var det en heltid men nu bara halvtid” sa Ingmar om sitt eget engagemang i butiken. En i styrelsen sköter schemat, olika personer hjälper till att hämta bröd och andra varor från olika lokala leverantörer.

Kommunen har hjälpt till

Fastigheten ägs av kommunens fastighetsbolag äger fastigheten, och troptts att renoveringar och ombyggnation har skett så har inte hyran gått upp speciellt mycket. Kommunen fastighetsbolag tog även och kostnaden för ny frys och kyl, och gjorde så den kunde betalas av med en 1000-lapp i månaden.

Förutom detta så köper Linköpings kommun ”tjänster” av butiken. Man är ”medborgarkontor” och ska hjälpa personer med att hitta rätt på kommunens hemsida, (dator finns i butiken).  Man ställer även upp med möteslokal för kommunen, när det behövs, och man har ett i övrigt brett serviceutbud i butiken. För det får man årligen 150 000kr. ”Det är pengar som vi aldrig räknar med, och de går inte till driften, utan till investeringar, som när vi byggde om kylrummet” berättade Ingmar.

Föreningen

Den ekonomiska föreningen har idag 147 medlemmar där de har minst en andel var. (Totalt finns det 200 andelar á 500kr). Tidigare fick varje medlem betala en årlig medlemsavgift, men nu räcker det med att man ”lånar ut” femhundringen till föreningen.

Styrelsen består av 5 ordinarie och två ersättare.

Läs mer i stadgarna

Kunderna

”Det finns två kategorier av kunder – de som handlar allt de kan och kompletterar någon annan stans, och de som handlar allt de kan på annan plats och kompletterar lokalt. För att få fler trogna kunder har man ett bonussystem – handlar man för 250kr så får man en stämpel – och efter tio stämplat så för man 250kr rabatt på nästa köp. ”Rabatten kostar 1,5% av bruttovinsten.” Bonusarna kostade 65 000 kr för butiken 2012.

”vi kan inte priskonkurera. Men vi kan gynna trogna kunder”, berättar Ingmar.

Runt butiken bor ca 1450 personer, och ca 20-25% av deras inköp hamnar i butiken. De äldre handlar mer, och de yngre, som ofta pendlar till Linköping handlar mindre. För att få fler yngre att handla har man startat med matkassar. Reccepten köper man från Middagskorgen.

Leverantör och varor

Brokinds lanthandel har Minigo som leverantör och tillhör därmed kedjan ”Nära dej”. varorna som du hittar där är därmed de samma som du hittar på ex Willys.  Ingemar skickade med rådet att mans ska vara tuff mot de olika leverantörerna när man förhandlar och försöka få bort depositionsavgifter och månadskostnader. Butiken har ca 1900 artiklar och lager för nästan 300 000kr.

”vi försöker vara lyhörda för förslag på varos som vi kan plocka in, och om det är något som vi vill testa så händer det att vi köper det från en annan butik – så vi inte behöver sitta med en hel kartong”

Övriga tjänster

Butiken är Apoteksombud, säljer lotter för svenska spel, Turistserviceplats, har filmuthyrning, DHL-paket service, säljer fiskekort och på eget initativ – frimärken. Man kan även hyra släpkärra i butiken.

Slutligen

Listan på de goda råd som Karin Abramsson, Gun Svensson och Gunilla Jacobsson från Blankaholm fick med sig hem var lång, mycket lång. det märktes att det var en butik som haft sina problem, men som nu hittat en fungerande väg. och genom att ta del av den resan så kommer förhoppningsvis Blankaholms färdväg bli aningen enklare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: