Vår butik – Totebo! En skrift om poängen med köptrohet

IMG_5277”I stort sett alla är överens om att om landsbygden ska leva och utvecklas så måste alla som bor där ha tillgång till nödvändig vardagsservice. Ändå slår post- och bankkontor igen, mackar läggs ned och lanthandeln försvinner. Ibland är detta resultat av beslut som fattas långt ifrån det berörda samhället och därför svårt att påverka – men frågan om butiken ligger ofta betydligt närmare – och det finns därmed saker att göra både för enskilda bybor och samhällsföreningar. Butiken finns så länge som det finns kunder, och erfarenheten visar att när befolkningen går samman når man ofta goda resultat.”

Detta är ett utdrag från den skrift som jag tagit fram tillsammans med  Totebo-Yxered samhällsförening. ”Vår butik – Totebo” handlar om förutsättningarna att driva butik på landsbygden, vad som krävs för att det ska fungera och hur man kan engagera sig lokalt? Kommunen har tryckt up skriften – och sedan är det upp till föreningen att dela ut dem på bygden. Kanske hamnar den snart i din brevlåda…?

Ett urklipp från skriften:

Vad kostar en köpresa?

Bilen kostar mer än bara bensinen. Du har även kostnader för försäkring, däck, service, värdeminskning och skatt. Kostnaden per mil varierar utifrån årsmodell och storlek, exempelvis om du kör du en Volvo V70 från 2001 så beräknas kostnaden per mil vara 31 kr, medan samma bil av 2009 års modell beräknas kosta 45 kr/mil. Enkelresa till Västervik från Totebo är 44 km, och kostar därmed runt 154 kr. Matkassen i staden behöver därmed vara runt 308 kr billigare för att resan ska löna sig. (vid en kostnad på 35kr/mil. På http://www.konsumentverket.se/bilar/Bilkalkylen/ kan du göra en beräklning på vad din bil kostar per mil.

– – –

Vill du ha hjälp att ta fram material i någon fråga till din bygd – gör som Totebo och hör av dig till mig!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: