Äkta biblioteksvänner i Loftahammar

20121008-162904.jpg
Barbro Lokrantz (th) under besöket i Gryt

I höstas blev jag kontaktad av Barbro Lokrantz som är en av alla dom som reagerat på att biblioteksfilialen i Loftahammar skulle stängas. Beslutet kom som en överraskning, och för en bygd med runt 600 invånare och över 10 000 utlånade romaner, barnböcker, ljudböcker och fackböcker under 2011 så var det många som berördes. Ett antal personer bestämde sig för att undersöka vad de kunde göra själva för att det fortsättningsvis ska gå att låna böcker i Loftahammar – och tillsammans så åkte vi bland annat och besökte det föreningsdrivna biblioteket i Gryt och tog del av deras erfarenheter.

Vi tog även kontakt med Tjörns kommun, där det idag finns fyra föreningsdrivna bibliotek som samarbetar med kommunbiblioteket. Vi tog del av deras sammarbetsavtal, och utifrån det så skrev vi fram ett som skulle passa här.

Så, på kommunstyrelsen den 11 mars 2013 så beslutades det att kommunen ställer upp med lokal, el och internetupkoppling mot att föreningen har öppet minst 4 timmar per vecka, samt bland annat i övrigt gör lokalen tillgänglig för kulturarrangemang. Föreningen får även 15 000kr i startbidrag från kommunens landsybygdsutvecklingspott.

När jag pratade med Barbro efter beslutet så var hon glad över att hennes och de andras ansträngningar fått resultat. Ni ska det hållas ett första årsmöte och sedan ska nyöppningen av biblioteket bli i början av april.

Till lokaltidningen sa en annan av eldsjälvarna i gruppen, Pia A Karlsson: ”Det är fantastiskt skojigt!” och ”Dels kommer det gå åt pengar till den kommunala utlåningen, och pengar för självbetjäningen som vi planerar att få igång. Det kommer att kosta en del. Vi kommer förstås också att använda pengarna till att köpa in nya böcker för vuxna och barn. Det har känts förfärligt. Nu känns det bättre.”

Och för alla som planerar att gå på öppningskalaset så är mitt tips – slopa blomman, köp en bok som gåva istället.

Ta del av sammarbetsavtalet här

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: