Planer är väderlösa men planering är ovärderligt

En person sagt mycket tänkvärt...
En person som sagt mycket tänkvärt…
Till och från så kommer vi på kommunen och frågar våra medborgare om hur ni anser att orten, staden, bygden ska utvecklas. Det kan vara i samband med ÖP och visionsarbete (som skedde 2010) eller inför framtagande av utvecklingsprogram, infrastuktuprogram eller inför budgetarbeten.

Att svara på frågor om framtiden, eller formulera en plan kräver tid och engagemeng – något vi ofta väljer bort då det känns som att resultatet endast blir ett dokument som läggs på hyllan och inte genererar aktivitet.

Under nätverksträffen för kommunala landsbygdsutvecklare som jag stolt varit moderator för i dagarna två så har vi pratat en hel del om lokala utvecklingsplaner. Vad ger planen för nytta för kommunen och för intresseföreningarnas egna arbete? Hur får man engagemang kring skrivandet och hur attraheras nya personer att komma med input?

Thomas Norrby från Sveriges lantbruksuniversitet visade ett citat som gjorde det klarare för mig.

Plans are of little importance, but planning is essentialWinston Churchill

Jag tror att Winston menade att det är diskussionerna, funderandet, ältandet, kompromissandet, dialogen, framgång och bakslagen  som är det viktiga – och om man tar fram en plan utan att den genomgår en sådan process så är den inte till mycket nytta.

Om man då väljer att se det som att det är processen som är målet – mer än målet (dokumentet) i sig – så är det lättare att ta sig tid och hitta engagemeng – både till planeringen och sedan till genomförandet.

– – – –

Jag fick hösten 2011 frågan på ett möte i Gamleby om jag skulle direkt ta fram ett landsbygdsprogram för Västerviks kommun. Jag sa då att ”nej, jag tror inte på centralt skrivna program, vad vi istället ska satsa på är att få fram lokala utvecklingsplaner – och sedan, om möjligt, sammanföra dem i ett gemensamt program”

Även om jag idag fortfarande anser att ett landsbygdsprogram ska byggas underifrån och upp – så kommer det vara svårt att vänta in lokala strategier inför ett sådant arbete. Alla bygder är inte intresserade – och det som görs, görs med olika tider som mål – och framförallt – med det lokala och egna arbetet i fokus.

Kanske behöver vi ändå en kommunövergripande strategi för landsbygden – men i så fall ska inte den hetsas fram – utan diskuteras, ältas, remissas och skrivas om under lång tid. Planen är värdelös – det är planeringen som är ovärderlig.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: