4G är inte alltid 4G – speciellt inte på landet

När jag pratar om bredbandsutbyggnad så är det ofta som man hör  ”Varför ska man lägga ner en sladd – jag väntar på 4G istället”.

Den vanliga uppfattningen är att 4G kan ge hastigheter upp till 100Mbit/s  – vilket bland annat Telia använder i sina kampanjer – och det kan ju stämma. Men verkligheten är den att det är väldigt, väldigt sällan som de hastigheterna kan levereras.

Efter att läst på Telenor, Tre och Telias hemsidor om ”offensiv utbyggnad ” så slås jag av hur många ”om och men” det finns kring hastigheterna.

Telenor skriver på sin hemsida

”Upp till 80 Mbit/s

Surfa med världens snabbaste mobila bredbandsteknik 4G i upp till 80 Mbit/s, med en normal hastighet på 10-50 Mbit/s. Befinner du dig på en plats som ännu inte har 4G-täckning behöver du inte oroa dig, då surfar du med vårt snabbaste 3G i upp till hela 32 Mbit/s. Vi bygger ut i rasande fart!”

Telia skriver intill sin täckningskarta att

”Observera att hastigheten i mobilt bredband påverkas av andra faktorer än för fast bredband; var man befinner sig, avstånd till basstation, väderförhållande, modemtyp etc. De hastigheter som visas är beräknade utifrån normal användning. För att uppnå bästa hastighet inomhus rekommenderas att sitta nära fönster samt att använda usb-modem med förlängningskabel eftersom även tjockleken på byggnadens väggar kan påverka hastigheten.”

…och tre

”Kartan visar radiotäckningen för Hi3G’s Tal och Datanät, 3G- och 4G i Sverige. All täckning som visas här är utomhustäckning samt är en datorberäkning. Lokala avvikelser kan förekomma, till exempel bakom berg, i dalar, inomhus eller i källare. I indikationsfältet ovan till höger motsvarar noll staplar avsaknad av täckning och sex staplar god täckning.”

4 G på landet och 4G i stan – inte samma sak

Då den möjliga hastigheten minskar med avståndet – och master med hög hastighet har sämre räckvidd så väljer man på landet att använda sig av master med sämre hastighet, men bättre räckvidd (för att täcka in ett större område)

Jag har tagit en titt på täckningskartorna för de tre stora bolagen och märker att Västerviks kommun täcks av Telia mest av det som kallas ”Turbo 3G+” och med en ”praktisk maxhastighet på 32Mbit/s. Västervik och Loftahammar har 4G (med praktisk maxhastighet på 40Mbit/s)

Telenor, får i denna snabba granskning bäst betyg. De har 4G i nästan hela kommunen – fast denna 4G har endast 32 Mbit/s som maxhastighet (samma som Telias Turbo 3G+). men man har 4G, med maxhastighet 80 Mbit/s i Västervi och Loftahammar.

Tre har 4G med Max 64mbit/s i nästan hela kommunen, förutom i Loftahammar och Hjorted där man 3G med upp till 20Mbit/s och i Blackstad där man inte direkt stoltserar med 3G – max 6 Mbit/s.

4G och 4G kan därmed innebära mycket skilda hastigheter. Och zoomar man ut och tittar på hela sverigekartan så ser man snabbt att de högsta hastigheterna finns endast i våra storstadsområden… Några 100Mbit hittar vi inte någon stans, utan den vanligaste hastigheten är 32-40 – även om den kallas för 4G.

Fler som nyttjar – lägre hastighet

En annan sak som är bra att veta om mobilt bredband är att den möjliga hastigheten delas mellan de som använder den. Eller för att ta ett konkret exempel som jag fick till mig från en Källviksbo i höstas.

”under vintern är det inga problem, men under sommaren så kan jag inte ens läsa Aftonbladet”

Anstormningen av turister under sommaren innebär att det är fler som ska dela på de möjliga 32 megabiten – och då är man snabbt nere på hastigheter som får det att krypa i kroppen.

Telenor täckning 4G utomhus
Telenor täckning mars 2013  utomhus
Telenor täckning mars 2013 innomhus
Telenor täckning mars 2013 innomhus
Tre täckning mars 2013 utomhus
Tre täckning mars 2013 utomhus
Telias täckning utomhus
Telias täckning mars 2013 utomhus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: