Ett lyckat skärgårdsting

I lördags arrangerades Skärgårdstinget på Lysingsbadet i Västervik, och trotts att solen sken, vitsipporna lyste klart i backarna och att isen äntligen släppt så samlades runt 100 personer för att diskutera skärgårdens hinder och möjligheter.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det jag tar med mig från mötet är

  • Frågan om fiber till skärgården är högaktuell. Problemet är att det gäller de som ”är sist på linan” och de är alltid dyrast att nå. Men, om det blir mer tillåtet att lägga sjökabel, och hänga slangen i stolpar (under elledningen) så kommer kostnaden kunna sänkas.
  • Vi måste från Skärgårdsrådet hitta ett sätt att lyfta mobilfrågan. den täckning som finns idag räcker inte för den mängden besökare som vi har. Och det finns stora områden i radioskugga i vår skärgård. (Går det att sätta master på våra yttersta fyrar?)
  • Skärgårdstrafiken i Östergötland har vissa barnsjukdommar – men det är en enorm styrka att de fick med kollektivtrafiken till skärgården i skatteväxlingen. Där ligger vi (Kalmar län/Västervik) efter. Ett annan fråga som vi måste fundera på är hur våra kommersiella fartyg kommer klara sig i konkurrens med offentligt stöttad kollektivtrafik.
  • Allemansrätten ses ofta som ”stadsbons” rätt till landskapet – då den är minst lika viktig för vi som bor i närheten av det. Vi kanske nyttjar allemansrätten dagligen då vi är ute med hunden eller tar vår joggingtur – där man i staden istället är hänvisad till allmänna gator, och endast nyttjar allemansrätten på semestern.
  • Strandskyddet – landshövdingen i Östergötland  tycker precis som Skärgårdsrådet och regionförbunden Östsam och Kalmar Län – LIS ska vara en möjlighet även i kust och skärgård.

Idag går det att läs om arrangemanget både i Västervikstidningen och Västerviksposten, och Sveriges radio Östergötland intervjuade rådets ordförande.

Följ gärna skärgårdsrådets arbete på Facebook –  http://www.facebook.com/Skargardsradet?fref=ts

 

– – – – –

Pressmeddelande – Ett engagerat Skärgårdsting

Under lördagen samlades 100-tal skärgårdsintresserade i Västervik för Skärgårdsting. På plats fanns landshövdingar, regionpolitiker, kommunpolitiker, skärgårdsbor, fritidsboende och företagare för att diskutera skärgårdsfrågor.

Skärgårdstinget är en del av Skärgårdsrådet i Östergötland och Smålands arbete, och arrangerades för andra gången. Delvis var det samma frågor som var aktuella – men delvis i en ny vinkel. Vid förra tillfället, 2011 i Söderköping, var kommunikationer i form av kollektivtrafik den stora frågan – denna gång var det istället mobil och internetbaserad kommunikation som skapade mycket diskussion.

– Tillgång på stabil uppkoppling till internet möjliggör för skärgårdsborna att arbeta mer på distans, och därmed bli mindre beroende av att transportera sig fysiskt. Sen är det självklart även en säkerhetsfråga att ha möjlighet att ringa, säger Michael Cornell, ordförande i Skärgårdsrådet. Och tillägger – Det är tydligt att detta en fråga som vi behöver lyfta in i rådets arbete framöver.

Inför mötet hade Skärgårdsrådet, Regionförbundet Östsam och Regionförbundet Kalmar län skickat en gemensam skrivelse till regeringen där man önskar att det ska vara möjlighet att inrätta LIS-omrden även i kust och skärgårdsområdet. Under mötet blev det klart att en av föredragshållarna, Östergötlands landshövding, Elisabeth Nilsson, är inne på samma spår.

– LIS finns för att göra det möjligt att skapa attraktiva bostäder i områden där det finns så mycket strand så att den ändå är tillgänglig för allmänheten. Det är ingen tvekan om att Östgöta- och smålandskusten har många sådana sträckningar. Det är en styrka att även ha med Länsstyrelsen när vi arbetar för denna möjlighet, säger Michael Cornell

Deltagarnas åsikter snappades bland annat upp genom mentometerfrågor. De avslöjade att 37% av deltagarna under dagen var fastboende i skärgården, 33% var företagare, att 93% önskar att skärgården ska fördubblat sin befolkning till 2030 och att 96% var nöjda med dagen.

Även Michael Cornell är mycket nöjd med arrangemanget
– Dialog och samarbete är ledorden för Skärgårdsrådet. Både mellan föreningar, boende och det offentliga – och mellan kommuner, län och regioner. Tinget är den arenan där en större grupp kan både berätta om behoven, och ta till sig av synpunkterna. Det ger Skärgårdsrådet kraft i arbetet framöver.

Kontaktuppgifter:
Politiker
Michael Cornell
Tel: 0706-00 19 74

Skärgårdsrådet
Lotti Jilsmo
Tel: 0490-254170

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: