Nytt strandskydd på g från länsstyrelsen

Strandskydd råder vid havet och vid insjöar och vattendrag. Skyddet gäller land- och vattenområdet 100 meter från strandlinjen. Länsstyrelserna har möjlighet att utöka detta område upp till 300 meter, vilket har skett gjorts längst kusten och på öarna i Kalmar län.

För ett tag sedan fick länsstyrelserna i uppdrag från regeringen att se över det utökade strandskyddet – dvs. det som är över än 100m. Vår länsstyrelse började med Öland, och har sedan gått vidare till Västervik, för att sedan arbeta sig ner längst kusten. I januari fick vi på kommunen, samt Smålandskustens skärgårdsförening och Mellanskärgårdens intresseförening en första dragning av deras arbete. Det var mycket välgjort. Länsstyrelsen hade noga tittat på varje plats längst hela kusten, och även några insjöar och ritat förslag på ny gräns.

Men vi som hoppades på att förslaget skulle innebära att man minskade strandskyddet, för att mer likna det som gäller i Östergötland,  (där gäller 150 m längst kusten och skärgården.) blev besvikna. På många ställen hade man för avsikt att behålla 300 m, vilket är max. Jag har inte hunnit i detalj titta på förslaget (det är väldigt mycket som berörs) men jag ser att här finns det helt klart utrymme för att ha synpunkter…

Just nu är länsstyrelsen förslag ute på remis – och kartan visar alla de områden som finns med i förslaget. Som ni ser är det hela kusten, alla öar och ett antal insjöar. Om du känner dig berörd – eller om du känner någon som berörs – ta er tid och kolla på kartan för ert område och kom med synpunkter. Skicka gärna en kopia på ert remissvar till Västerviks kommun så kan vi beakta det när vi ger vårt svar till Länsstyrelsen.

Kartor som tydligt visar föreslagen strandskyddslinje

Länsstyrelsens huvudsida för förslaget

De rosa på kartan visar de områden som behandlas i förslaget.
De rosa på kartan visar de områden som behandlas i förslaget. klicka på kartan för större PDF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: