Attraktionskraftsdagen – vad sa ni, sa ni?

Är nu på väg hem från ”Attraktionskraftsdagen” som arrangerats av näringsdepartementet i Stockholm, Solna, Friends Arena. Programmet utlovade inspiration på temat hur man skapar attraktiva kommuner och platser – vilket är ytterst relevant för en kommun som vår.

Det som slår mig är dock att de (föreläsarna, panelmedlemmarna) allt för mycket såg på landsbygden ur ett storstadsperspektiv. Detta trotts att moderatorn vid ett tillfälle sa ”är det inte en risk att vi bedömmer landsbygden utifrån det som stadsbon värderar, som tysthet och lugn, medan landsbygdsbon vill ha bättre kollektivtrafik och service?”. Trotts medhållande nickar så fortsatte man resonera kring att landsbygden måste bli öppnare för nya ideer, att utveckling alltid kommer utifrån, att man måste skrota jante, att man måste förstå vilken resurs den vackra miljön är, att landsbygdens folk måste utbilda sig, se värden och att man måste välkommna nya människor.

Till och från staplades fördommarna på varandra, och jag frågar mig – har de någon som helst aning av vad de pratar om?

När jag ser mig om i Västerviks kommun så möts jag av nytänkande, kreativa mäniskor som i många år arbetat med att utveckla sin plats. De är kloka, både av livet och inom det akademiska, och är fullt medvetna om vilka fantastiska vyer som finns runt dem. Man är nyfiken på andras ideer och det enda som begränsar dem för att ta hem dem göra dem till verklighet är bristen på tid och resurser.

Och det där om att kraften till nyskapenade alltid kommer utifrån som Kairos Futures VD sa?
En segdragen och felaktig myt.
För några år sedan var jag på en föreläsning med två forskare från jordbruksverket som tittat just på hurvida det är nyinflyttare eller inte som får saker att hända. De kom fram till att de inflyttande inte alls är i majoritet – men att de är de som syns och som vi pratar om.
”flyttade från stockholm och öppnade hotel i x-by”, ”holländarna startade fiskekamp i y-näs”.

När jag påpekade för en kille (dock inte VDn) från Kairos Future att det dom sagt var felaktigt förklarades det med att det stämde på stora tunga företag, och kankse inte nödvändigtvis på samhällen….

Har då dagen varit värdelös?
Nje. För mig blir det tydligt att det är viktigt för den riktiga landsbygden att vara ute och visa sig. Vi måste bli bättre att visa för de där ”tyckarna” att deras bild är föråldrad och felaktig. (man kan faktiskt fråga sig om den någonsin har stämt med verkligheten.)
Exempel om hur en bygd tar över och driver en butik (Blankaholm) eller hur en annan bygd tar hand om biblioteket (Loftahammar) eller hur en tredje lyckats så väl i bredbandsfrågan så att boende i grannlänet vill gå med i deras projekt, samtidgt som man planerar för boende och friskola (Odensvi) imponerar. Berättelserna skapar nyfikenhet.

Stadsbon vill veta mer om platserna som inte upfyller myten av landsbygden. ”finns det?” ”går det?” ”hur gör dom?”. Här kan man komma till slutsatsen att myten ändå är bra, eftersom att verkligheten då får uppmärksamhet, men nej. Myten är farlig, eftersom att alla inte har förmånen att få höra om Grytgöl, Blankaholm och Loftahammar.

– – –

Pratades det något om vad som gör en platts attrakiv, kan man undra när man läser ovan.
Ja, och det kan väll sammanfattas med infrastruktur (liten lokal kontroll) och attityder (full lokal kontroll).

Som sista tips sa Carin Götblad, fd Länspolismästar, att man kan faktisk dela ut medaljer till de som gör gott. Då blir de stolta och gör ännu mer goda saker.
Ingen dum tanke.
Vem skulle du ge en medalj?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: