Stolthetens snögubbe – hur vi skapar attraktiva platser

20130527-192317.jpg

Under workshopspasset på Attraktionskraftsdagen så hamnade jag i gruppen som diskuterade stolthet, och vilka faktorer gör oss stolta för vår plats.

Detta är ingen oviktig fråga – då just stolthet är en av de faktorer som avgör en plats attraktionskraft. Stolthet skapar även en ännu större vilja att delta och utveckla platsen. En kommun med stolta medarbetare, och stolta invånare skapar nyfikenhet och lockar till sig inflyttare. Alla vill vi vara stolta över något – och tillåts man vara stolt över platsen man bor på så kan det få många effekter, och fler anledningar att vara stolt!

Men, hur blir vi stolta?

Min grupp skissade tillslut fram en snögubbe. (se bilden) och jag ska här försöka förklara den.

Stolthet byggs inifrån. Det behövs mod, passion och självkänsla. Man är ofta stolt över saker som man ser som unika. Gamleby har Sveriges äldsta trekantiga torg, i Överum utvecklade plogen, i Ankarsrum spisen, i Gunnebo finns staketet, i Verkebäck hamnen och smalspårsstationen, i norr finns Uknadalen och i Blankaholm kom drottning Blanka inseglandes och gav namn till platsen.

Stolthet kan även skapas när man uppnår mål, stora som små. Därför är det viktigt att man uppmärksammar och firar dessa. Hemma kan det vara att man tillåter sig vara stolt över att man faktiskt kommit halvvägs på verandan – och i samhällsföreningen kan man vara stolt när man lyckats genomföra en aktivitetsdag vid bygdegården.

Stolthet växer av saker som vi gör tillsammans, och det bästa gödslet är att vi berättar om det vi är stolta över. Vi kan därför vinna mycket på att lyfta fram varandra, berätta när de gjort bra, och låta andra vara stolta. och sen kan vi vara stolta över att vi faktiskt uppmärksammar andra.. 🙂

Viktigt är dock att vi inte låter vår stolthet stiga oss till huvudet – utan att vi välkomnar andra att få vara stolta tillsammans med oss.

 

Snabbväg till stolthet = attraktivitet: 

  1. Gör något, gärna tillsammans med andra
  2. Fira resultatet – Om ni uppnår målen, eller om ni misslyckas – fira att ni försökte.
  3. Berätta för andra vad ni gjort (tryck gärna på det som ni tycker är unikt) , och välkomna de att delta.

 

Läs gärna Tillväxtanalys rapport om vad som skapar attraktiva bygder. ”orter med befolkningsökning…”

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: