Bredband via parabol – ett alternativ i Högsby (och även här?)

20130604-141545.jpg
Stor parabol av märket UBiQUiTi RocketDish 5G30, 70 cm i diameter som ger 100Mbit/s

Igår hälsade jag på hos Högsbynät. Högsbynät är ett lokalt ägt företag som arbetar med att bygga och drifta fibernät, samt sälja internettjänster.

”Högsbynät AB startades 2002, som ett gemensamt bolag av Hemelectronic AB, Högsby kommun och Högsby Sparbanks näringslivsstiftelse. Högsby kommun värnar om att det skall ges möjlighet till bredbandsanslutning på så många orter som det är ekonomiskt och tekniskt möjligt. Högsby Sparbanks näringslivsstiftelse tillhandahåller riskkapital och bankkompetens. Vår affärsidé är att ge kommunens företag och innevånare möjlighet till kvalitativa bredbandsuppkopplingar till attraktiva priser.”

Företaget agerar alltså både som nätägare, kommunikationsoperatör och tjänsteleverantör – och genom att man äger alla tre värdestegen så kan man erbjuda bra priser till kunderna. För att citera Sammy ”om vi räknar fel på några tiotusen för att bygga ett nät, så gör det ofta inte så mycket, eftersom att vi har kunden i tre år. (Ska man nämna någon nackdelen så är väl det att nätet inte kan betecknas som öppet, och att man som kund inte kan välja någon annan tjänsteleverantör.)

Högsbynät fungerar även som kommunikationsoperatör från stationer som ägs av Skanova. Här har man gått in och köpt loss kapacitet och betalar för det kvartalsvis cirka 25 000 kr. Det ger dem runt 300 mbit/s, och det räcker till cirka 70 kunder. På detta sätt är man kommunikationsoperatör på fler ställen än i bara Högsby kommun (bland annat Örebro län, Hamlstad m.m.) men det är tydligt att hjärtat klappar för Högsby.

Andra smarta saker som jag tar med mig från Högsby är

  • man gräver bara i tomtmark och i åkermark – endast i nödfall i asfalt. Det ger dem en grävkostnad på ca 40kr/m inkl material.
  • man skriver inga avtal eller gör lantmäteriförättningar när man drar kabeln genom annans mark. inga ersättningar utgår heller till markägaren ”detta är en förutsättning, och skulle det ske ett brott på en kabel när någon gräver på sin tomt så tar jag på mig att fixa det – det är ändå billigare än att göra förrättningar överallt”.
  • med hjälp av en liten maskin som både kan plöja (vibratorplog) ner fiberslangen, och såga i asfalt/sten så kan man klara av runt 1km/dag. I Högsby plöjer man ner 95% av kabeln
  • …och så var det det här med parabolerna!

Till ensliga fastigheter kan kostnaden att gräva ibland överstiga den rimliga kostnaden. Här arbetar Högsbynät med riktade paraboler. De har två typer, en liten (30cm i diameter) och en stor (60 cm i diameter). Den lilla kan ge runt 20Mbit/s trotts en sträcka på 1,2 mil! Den stor kan ge 100Mbit/s. Detta förutsätter fri sikt mellan sändande och mottagande paraboler, men är oavsett väder. Sammy hade inte märkt någon försämring under den snötyngda vintern nu senast.

Parabolerna sätter han i master och vattentorn och på kommunala byggnader. Högsbynät har en deal med kommunen att de inte tar ut någon avgift för detta – som betalning får de istället fler nöjda invånare med bra (eller i all fall okej) uppkoppling.

Men bäst av allt – den stora parabolen kostar endast runt 13 000kr! det innebär 26 000kr för ett par. Långt mycket billigare än de trådlösa alternativ som jag tidigare hört talas om.

– – –

Under dagen har jag pratat med en skärgårdsbo, och då diskuterat just möjligheten att använda sig av parabol för att få ut bredband till olika öar. Över vatten är det fri sikt, och därmed borde det vara ett utmärkt läge för paraboler.

20130604-141605.jpg
Liten, 30 cm i diameter och ger runt 20 mbit/s.
20130604-141555.jpg
Närbild på lilla parabolen. De små dioderna visar styrkan på mottagningen.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: