Välkommen på föredragning om strandskyddet

De rosa på kartan visar de områden som behandlas i förslaget.
De rosa på kartan visar de områden som behandlas i förslaget.

På måndag får vi besök av Länsstyrelsen i Kalmar som ska presentera sitt förslag på nytt differentierat strandskydd. (Jag skrev om det tidigare, här finns även en karta som visar de områden som berörs).

Miljö och bygg-kontoret, som har frågan på sitt bord, har bjudit in en mängd föreningar att delta. Då detta är en fråga som berör många, och som kommer ha påverkan på utvecklingsmöjligheter en lång tid framöver, så uppmanar jag så många som möjligt att delta. Ingen föranmälan krävs.

– – –

Inbjudan till föredragning av Länsstyrelsen i Kalmars remiss angående översyn av det utvidgade strandskyddet för Västerviks kommun

 

Länsstyrelsen har arbetat fram ett förslag på hur strandskyddets gränser, utöver det generella (100 m), ska beslutas. Framtaget bedömningsunderlag visar på strandområdenas biologiska värden samt nuvarande och förväntade behov av allemansrättslig tillgänglighet. Utvidgat skydd (upp till 300 m) får beslutas om det bedöms behövas för att säkerställa strandskyddets syften.

Västerviks kommun inbjuder till en informationsträff med syftet att låta Länsstyrelsens handläggare Lars Ljungström presentera innehållet i remissen samt ge möjlighet att ställa frågor. Detta ger de inbjudna bättre möjlighet tillgodogöra sig materialet och därefter bedöma behovet av att lämna in synpunkter.

Fram till 2 september 2013 kan synpunkter skickas in till Länsstyrelsen.

Informationsträff:

 • Datum:                     2013-06-17
 • Tid:                     09:00 – 11:00
 • Plats:       Fabriksgatan 1 (kommunhuset), sammanträdesrum Tjussalen

Remissen finns i sin helhet på Länsstyrelsens hemsida: http://www.lansstyrelsen.se/kalmar (sök på strandskydd – sedan finns Remiss Västerviks kommun till höger).

För att få bästa behållningen av dragningen läses sidorna 1 till 10 samt fakta om de områden som man specifikt är intresserad av, innan träffen.

Vänliga hälsningar,

Carolina Stalebrant, Miljöchef, Miljö- och byggnadskontoret

Vid frågor ring: 070-331 04 59

Ingen föranmälan behövs.

Bilaga: Kartbild med markering som visar remissens geografiska omfattning.

Sändlista:

Kommunstyrelsens presidium

Miljö- och byggnadskontorets presidium

Enheten för samhällsbyggnad, Västerviks kommun

LRF Sydost

Kalmar läns fiskevattenägareförbund

Friluftsfrämjandet Västervik

Naturskyddsföreningen i Tjust

Kalmar läns hembygdsförbund

Ankarsrums fiskesportklubb

Gunnebo och Västerviks sportfiskeklubb

Östra smålands Ornitologiska förening

Smålandskustens skärgårdsförening

Mellanskärgårdens intresseförening

Odensvi intresseförening

Getterum intresseförening

Blankaholm Solstadström samhällsförening

Händelöps bysamfällighet

Loftahammars intresseförening

Gamleby intresseförening

Vråkabygdens byalag

Västra Eds intresseförening

Ukna Sockens Intresseförening

Verkebäcks Byalag

Dalhems hembygdsförening

Västrums hembygdsförening

4 reaktioner till “Välkommen på föredragning om strandskyddet

Lägg till

 1. Landsbygdsutveckling i strandnära lägen bör förenklas

  Om man vill bygga vid en sjö där det är lågt bebyggelse tryck i landsbygden bör det bli mycket lättare att få göra en tomtruta ungefär 50 meter från strandkanten. Det kan vara en tomtruta på ca 500- 1000 k.v.m. Beroende på hur stor fastigheter är förstås.Där markägaren för endast ta denna tomtruta i anspråk och bara bygga inom denna tomtruta och har som skyldighet att inte bygga utanför denna tomtruta.

  Den som bygger måste verkligen hålla sig inom denna tomtruta och inte röra resten av marken fast han äger det. Då stör man inte livs villkoren för djuren och inte stör allemansrätten, på samma sätt eftersom det finns en fripassage.

  Om man bara håller sig till tomtrutan och inte rör resten av marken. Där skulle det vara mycket lättare att få ett bygglov och strandskyddsdispens än vad det är i dag. Om man inte håller sig inom tomtrutan (den privata zonen) då kan man få räkna med dyra böter som straff.

  Det är viktigt att tomtrutan markeras så att det verkligen syns att det är en tomtruta och att man håller sig innan för den. Det skulle det vara lätt för tjänstemännen att kolla detta genom flygfotografering eller att någon passerar och ser att någon byggnad är utanför tomtrutan och då får man betala dyrt och återställa så att man blir tvungen att hålla sig till tomtrutan.

  Att man verkligen lämnar en fri passage och bara håller sig till tomtrutan borde det också vara ett särskilt skäl för dispens. Reglerna för landsbygdsutveckling i strandnära lägen (LIS) bör förenklas ytterligare genom att kommunen och Länsstyrelsen skulle ha ett samarbete istället för att Länsstyrelsen ska överpröva de dispenser kommunen har godkänt. Man kan inte ha två olika myndigheter det blir för rörigt och det försvårar landsbygdsutvecklingen i onödan.

 2. Nya strandskyddslagen blev en flopp 2013

  Den gamla strandskyddslagen fanns det sex så kallade särskilda skäl för att ge dispens från strandskyddet. Landsbygdsutveckling i strandnära lägen (L.I.S.) är bara ett sjunde skäl.

  Vill någon ha dispens så kommer det att prövas mot alla andra intressen som: Länsstyrelsen, Naturvårdsverket, olika natur och friluftsföreningar, miljöorganisationer.

  Den nya lagen har gjort att även grannar som har stugor vid vatten sedan förr, har rätt att överklaga och förhindra så att man får avslag.
  Det är för många som har stora chanser att överklaga. Folk som vill bygga nybyggen vid vatten. Det är därför den nya lagen har blivit omöjlig.

  Därför att många kan stoppa dispenser. Om man söker en strandskyddsdispens nu år 2013 med den nya lagen om strandskydd (L.I.S) så kommer det var mycket svårare att få igenom den än den gamla lagen om strandskyddsbestämmelser.

  1. Hej Bertil

   Jag ser att du lämnar många kommentarer om strandskyddet – men att de inte direkt är på samma ämne som bloggposten. denna handlar exempelvis om ett möte om strandskyddsöversynen.

   Du lyfter fram olika problem med nuvarande lagstiftning, men om du vill få någon effekt så tror jag mer på att du kopierar in dina texter på någon beslutsfattares sida, eller startar en egen blogg.

 3. Hejsan Landsbygdsutvecklaren!

  Synd att jag missade mötet om strandskydd det hade varit intressant att deltaga i detta. Och synd att det låg i Kalmar för långt från Uppsala. Hoppas det blir fler möten i varje län så att man inte behöver åka så långt.

  Jag har kollat upp den nya lagen om strandskydd, men har förstått att det är för många krav som gör att lagen har blivit svårare och inte får den effekt man hoppats på, just för att den funnits i snart 3 år och man som markägare inte kommer någonstans eftersom Länsstyrelsen alltid har sista ordet.

  Det har ännu inte kommit igång några Lis – områden ännu och det är för att lagen har för många krav som kommer att bli svåra att genomföra för en vanlig markägare.

  Du har säkert helt rätt att man skulle kontakta mer beslutsfattare kring dem som håller på med lagen. Menar du att man ska kontakta Länsstyrelsen och även rikstagen och regering om att på verka lagens brister?

  Jag frågar ofta markägare och personer som jag möter vad dem tycker att man inte får sätta upp en hundkoja på den mark man äger.

  Så tycker de allra flesta att jag driver med dem och inte tror mig när jag säger det. De flesta tror att det inte är så restriktivt och svårt att få bygga på sin egen mark som det faktiskt är.

  Slutsatsen man kan dra är att de flesta inte vet att lagen om strandskydd inte är så omöjlig som den faktiskt är att just få bygga på en liten plätt på sin egna mark. Jag vill informera vanligt folk att det är i stort sett omöjligt och att jag råder att inte söka någon dispens överhuvudtaget. Om inte dem har de där särskilda skälen mm.

  Synd att klyftan mellan rika och vanliga privat personer som äger mark vid vatten blir rejält orättvis. Rika kan köpa sig ett ställe med en stuga och dem som är vanliga arbetare och bara har en skogsfastighet vid vatten har ungefär 1 % chans (nästan omöjligt) om det gäller ett ställe där inget hus finns och det ska byggas ett helt nytt hus där.

  Jo jag har en blogg som jag skrev för 3 år sedan alltså 2010 som heter
  Storboholmen men det är inte många som läser den för det är ingen som skrivit något på denna blogg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: