De tre nivåerna i fibervärden

bild hämtad från opennet.se som visar de olika nivåerna.
bild hämtad från opennet.se som visar de olika nivåerna.

En av de saker som jag oftast får förklara (när jag pratar om bredband) är vad ”öppen fiber” betyder, och hur fibervärden är organiserad. Därför – här kommer en kort beskrivning.

Näten är uppdelade i tre nivåer. Som aktör (företag) så kan du agera på alla nivåerna, eller bara ett. De tre nivåerna är:

  • nätägare
  • kommunikationsoperatör
  • tjänsteleverantör

Nätägare (N)

Äger det fysiska nätet. Sladden, kanalen, kanalisationen, fibern  eller vad man vill kalla den.  Ibland kallas det för ”svartfiber” eftersom att det handlar om en släckt fiber (otänd, icke ljussatt). Ansvarar för att sladden är hel, och ska laga den om den går av.

Nätägaren hyr ut nätet till kommunikationsoperatören….

Kommunikationsoperatör (KO)

Äger aktiv utrustning. dvs. tekniska boxar och switchar som gör att nätet tänds och att det går att skicka information på nätet. De sätter upp kommunikationsutrustning i båda ändar – både hos kunden och i taknikboden och ser till att detta fungerar

Kommunikationsoperatören sluter avtal med ett antal tjänsteleverantörer…

Tjänsteleverantör (TJ)

Tillhandahåller tjänsten till slutkunden. Som vanlig kund så har man ingen relation alls med de två andra nivåerna – utan endast med sin tjänsteleverantör. Tjänsterna kan bestå av internet, TV och telefoni.

– – – – – –

Öppen fiber

I fiberbyggandets begynnelse så var det ofta så att en aktör var allt från N-KO-TJ. De kanske hette Telia eller Bredbandsbolaget och ägde då allt från nätet till tjänsteutbudet. Kom kund kunde (och kan) man då bara välja på de tjänsteutbud som just den aktören erbjöd. detta skapade dock mycket irritation hos kunderna (som kanske ville ha en annan samansättning av kanaler, andra hastigheter på bredbandet eller en annan telefonoperatör). Därför lanserades begreppet ”öppen fiber”.

Öppen fiber innebär att du som kund har flera tjänsteleverantörer att välja på. Helt fritt är det inte då det beror på vilka företag som kommunikationsoperatören slutit avtal med. Exempelvis så finns det inte någon kommunikationsoperatör som både kan erbjuda Telia, Tele2 och Bredbandsbolaget – utan har man en av dessa – så har man ingen annan.

Här kan du se vilka tjänsteoperatörer som du kan välja på om du har Telia som kommunikationoperatör. och här hittar du samma för Open universe (Telenor/bredbandsbolaget), iTUX, Quadracom (tele2).

– – –

I realiteten så innebär det att till exempel att nätet kan ägas av ett stadsnätsbolag, att Telia är kommunikationsoperatör och att det är Bahnhof som levererar tjänsterna. Som kund så kommer du inte märka av dessa tre nivåer – då du kommer du bara att ha kontakt med Bahnhof. Men i och med att du har haft möjlighet att välja så kallas det för ”öppen fiber”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: