Länsstyrelsen om kommande program

Igår – tisdagen den 20 augusti – anordnade länsstyrelsen uppstartsmöte landsbygdsprogrammet. Länsstyrelsen har fått i uppdrag av landsbygdsdepartementet att ta göra en SWOT-analys för länet vilket halva dagen ägnades åt – men vi fick även bra med information med oss från Johan Winroth, Lantbruksdirektör, och Stefan Carlsson, Landshövding.

Stefan Carlsson inledde mötet med att berätta att han har bra insyn i de problem som möter alla som driver projekt inom landsbygdsprogrammet.

”Jag lider varje dag med er som arbetar med detta.  Och jag lider med de som söker och driver projekt, på grund av allt krångel.”
”De finns de som måste låna pengar i banker för klara likviditeten på grund av att det tar tid.”
”Det måste bli bättre, och en del av de förbättringsarbetet ligger på länsstyrelsen. Men det ligger även på EU som skapar mycket av reglerna, och sen kommer jordbruksverket och inte direkt förenklar det i nästa led. Vi kommer att göra allt som står i vår makt för att få så effektiva processer som möjligt. ”
”Där är det påverkansarbete som behövs. och där är det bra om så många som möjligt engagerar sig.”
”Osmidighet i beslut och utbetalning är en del i att alla goda idéer inte kommer till stånd och att man inte söker pengar.”

– – – – –

Efter Stefan Carlsson kom John Winroth och gick igenom det ekonomiska utfallet av nuvarande landsbygdsprogram, och det som de vet om de kommande. Han nämnde även den omtalade rapporten ”bonde söker bidrag” som Eva Rabinowicz och ESO publicerade för någon vecka sedan (och som upprört hela jordbrukssverige).

”Eva skrev något om att pengarna går rakt ner i lantbrukarnas ficka, ja men de gör lika fullt nytta” 
 

John gjorde även, som han sa själv, ”den totalt irrelevanta” jämförelsen mellan landsbygdsprogrammet i Kalmar län och julhandeln i den samma. Landsbygdsprogrammet omsätter cirka 780 miljoner årligen. julhandeln det dubbla.

Han berättade även att från potten ”Grundläggande tjänster” så har 33 av 39 miljoner gått till bredband. ”Vi tror att bredbandssatsningen gör stor landsbygdsnytta.”

Samtidigt som även John uttryckte vikten av att länsstyrelsen måste dra sitt strå till stacken i förenklingsarbetet, och att vi gemensamt måste påverka att det blir enklare, så är indikationerna från departementet att ”enklare blir det inte”.

”Det är många, bland annat politiker, som pratar om förenklingar. Men några sådanna har vi änn så länge inte sett till”

– – – – –

 Dagen fortsatte med att vi i grupp diskuterade vilka styrkor, svagheter, möjligheter och hot som Kalmar län har. Självklart kom bristen på kommunikationer och service upp på den negativa sidan – men det var flera som lyfte fram ”jävlaranamman” och drivkraften hos invånarna som en styrka för länet.

– – – – –

Min personliga reflektion av dagen var att det var ett mycket bra möte. Bra information, bra upplägg och intressanta diskussioner. Länsstyrelsen gav en tydlig känsla av att ”vi ska jobba tillsammans med att göra det enklare” vilket känns härligt – samtidigt lägger budskapet från departementet sordin på stämningen. 

Jag minns när jag, under hösten 2009 var med på en konferens där chefen för departementet sa, som svar på frågan vad de skulle göra åt allt krångel i programmet (som då var just påbörjat) ”Den här omgången är körd – vi får satsa på nästa”

Hoppas verkligen att budskapet blir det samma denna gång. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: