Utvecklingsdialog Överum

anons

De bästa idéerna är de som man kan sno. 🙂

Under det senaste halvåret har jag arbetat tillsamans med Kinna på Västerviks Frammåt och Christer på Hela Sverige ska leva/länsbygderådet Kalmar län med att hitta vägar för utveckling av Överum. Det hela är en del av regionförbundets projekt ”service skapar tillväxt”. Vi har vid flertalet träffat en grupp företagare i Överum och med dem diskuterat ortens behov och möjligheter.

Vi har hela tiden kännt att vi vill fånga in Överumsbornas tankar om samhället och delaktiggöra dem i utvecklingen av orten – men har inte riktigt vetat hur vi skulle kunna göra det och hur vi skulle kunna ta vara på de synpunkter som kommer in. Det har hela tiden känts viktigt att de inte bara hamnar på ett papper – utan att de tas till vara och omvandlas till verklighet – antingen på kort eller på läng sikt.

Genom mina kollegor i andra kommuner (bland annat Kalmar och Uppvidinge) så har jag fått höra om ”utvecklingsdialoger” och ”förbättringsvandringar” och det är det som vi nu planerar i Överum. Här kommer en kort beskrivning av

Syfte

Få in synpunkter på hur Överum kan utvecklas, förbättras och bli mer attraktivt, på kort och lång sikt.

Målgrupp

Alla som bor verkar och lever i Överum. Oavsett ålder, kön, bakgrund eller föreningtillhörighet. Allas synpunkter tankar och idéer är välkomna.

Genomförande

Steg 1 – Förbättringsvandring den 4 september

Vi samlas på Piazzan kl 18:00 och går tillsammans genom samhället och diskuterar och dokumenterar vad som kan utvecklas och vad som behöver förbättras. Du som är med kan då på plats visa och berätta vad du tycker är viktigt för att hålla samhället attraktivt.

Steg 2 – Utvecklingsdialog 24 sep

Vi träffas klockan 18:00 på fritidsgården för att gå igenom det som vi såg vid promenaden och diskuterar hur Överum kan förbättras. Vi prioriterar bland förslagen. Vad är viktigast att genomföra? vad kan vi göra lite senare? Vad kan kommunen göra direkt? Vad ska vi söka pengar för att klara av och vad kan föreningslivet i Överum klara av (med eller utan hjälp från kommunen)?

Resultat

Det som kommer fram på mötet kommer att delas upp i olika högar.

  • Saker som berör markfrågor (här skulle det passa att bygga en industri) kommer att tas till vara i den ”Fördjupning av översiktsplanen” (FÖP) som ska göras i Överum. Dokumentet ska beslutas i fullmäktige under 2014.
  • Mindre saker som direkt kan åtgärdas (trasig papperskorg, hål i asfalten) hamnar på kommunens ”att-göra-lista”
  • Större saker (exempelvis utveckling av friluftsmiljöer) ska vi söka pengar från bland annat landsbygdsprogrammet/kommunen/sparbanksstiftelsen/leader/företagen för att genomföra.
  • …och förhoppningsvis är även samhället/föreningslivet villiga att ta på sig någon mindre uppgift.

 

– – – –

Metoden är alltså ett stöldgods från mina kolleger på andra platser – fast anpassad till det som vi behöver göra i Överum. ett utmärkt exempel på hur nätverksträffar och sammarbeten med andra kommuner bidrar till utvecklingen här hemma.

– – – –

Om du inte kan medverka på själva vandringen eller utvecklingsdialogen går det också bra ett lämna synpunkter nedan eller till kommunens landsbygdsutvecklare Lotti Jilsmo. 0490-25 41 70, lotti.jilsmo@vastervik.se

– – – – –

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: