QR-koder gör platser levande

20130829-213718.jpg
Scanna och se var du hamnar

Under några månader har jag, Kinna på Västerviks Framåt och Christer Jonsson från Hela Sverige ska leva arbetat med utvecklingen av Överum. Arbetet är delvis en del av regionförbundets projekt ”service skapar tillväxt” men har även utvecklats till att bli en del av Västerviks kommuns arbete med att ta fram fördjupningar av översiktsplanen. I det arbetet har vi vid ett flertal tillfällen träffat en grupp företagare för att lyfta idéer behov och möjligheter för Överum och utifrån det så har vi jobbat vidare. Ett av resultaten är den Förbättringsvandring och utvecklingsdialog som vi ska genomföra i nästa vecka.

Till mötet i förra veckan hade Christer ordnat med ett föredrag om hur man kan använda sig av QR-koder. Det var Jennie Leppelt från turistbyrån i Hultsfred som på ett lätt och tydligt sätt visade på enkelheten och de möjligheter som kommer med att använda sig av QR-koder.

En QR-kod är en fyrkantig bild (se bild) som kan fyllas med information, (ex en länk till hemsida, film, telefonnummer, visitkort, ljudfil, förifyllt mail m.m.). Koden scannas med en smartphone och gör det enkelt för att till exempel leda personen ner till en under-under-under-sida på den egna hemsidan (dit adressen kanske är för lång och tråkig för att skrivas ut http://www.minsida.se/undersida/undersida/annanundersida…)

– – – –

Under mötet så kom vi på flera olika sätt att använda sig av QR-koder, både som företag eller samhälle. Här kommer några tankar.

  • När en besökare kommer till vandrarhemmet, som tillfälligt är låst, så sitter en liten QR-kod som gör att besökaren får se en film där personalen hälsar personen välkommen och berättar om öppettider.
  • På anslagstavlan i bygdegården/sportanläggningen m.m. sitter en QR-kod och texten ”meddela oss om det är något som du tycker behöver förbättras” När man scannar koden så öppnas ett sms där telefonnumret redan är ifyllt, och personen kan då snabbt fylla i sin synpunkt och skicka iväg.
  • På en kulturbyggnad i Överum sätter man en QR-kod, som leder en till en liten film som visar platsen i en annan tidsålder.
  • På en lyktstolpe i samhället sitter en QR-kod som tar dig till en bild som är tagen ur samma vinkel – men för 40 år sedan, och du kan se hur platsen förändrats.
  • genom att sätta QR-koder runt om i samhället kan besökaren få en berättelse uppläst för sig via telefonen, och kan på så sätt gå en egen stadsvandring och lära sig mer om samhällets historia och utveckling.
  • Genom att sätta en QR-kod på ett platt paket från ikea, så kan personen direkt komma till en instruktionsfilm som visar hur man monterar ihop bitarna.
  • En QR-kod brevid kålroten i butiken kan leda till ett recept där just kålrot ingår.

Möjligheterna kändes omöjliga – och bäst av allt – det ger oss en möjlighet att använda historiskt material (filmer, bilder, texter) för att förstärka berättelsen av våra bygder. Material som idag kanske inte hittas, eller som håller på att glömmas bort. Genom QR-koden får de en plats och ger besöket ett mervärde.

I Överums kulturhistoriska miljöer så skulle en satsning på QR-koder kunna vara lysande. Tänk att gå fram till hammarsmedjan, scanna av en kod, och sedan få se en film som med ljud och bild visar hur det såg ut när den var aktiv. Eller gå fram till brukets entre, och få se en film som visar vilken verksamhet som finns där inne idag. Riktigt spännande.

20130829-213705.jpg
Jennie Leppelt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: