Landsbygdsrådet möte handlade om service

Igår hade landsbygdsrådet sitt andra möte. Platsen var Ankarsrums IPs föreningslokal och runt 20 personer och över tio bygder fanns på plats.

Tema denna gång var ”lanthandel” och på plats fanns bland annat Stig Hellström, från landsbygdsmentorerna och Ulla Öhrn, kommunens upphandlingschef, och en riktig kunskapkälla när det gäller lanthandel.

IMG_6839

Under mötet kom följande punkter upp

  • Regeringen har höjt sin del av hemsändningsbidraget till 100kr. (från 60 kr) Men för att få ut max från staten så måste kommunen lägga lika mycket. Ulla Öhrn berättade att det finns utrymme i kommunens budget för en ökning, och att det ska skrivas fram som förslag om till kommunstyrelsen. Om det går igenom så blir det ifrån 1/1 2014
  • Ulla Öhrn tipsade även om LOV – Lagen om valfrihet som gör det möjligt för ett företag att bli leverantör av ”hemtjänst”. Som äldre med hemtjänst ska man ha rätt att välja vem som utför tjänsten, och kan då välja ”lanthandeln” likväl som kommunens ordinarie personal. Kravet är att ”lanthandeln” i så fall ansökt om att få bli LOV-leverantör. mer info om detta kan ni hitta på kommunens hemsida.
  • En annan tjänst som lanthandeln kan leverera är RUT-tjänster. Genom att sälja RUT-tjänster så som städning, matlagning, handling m.m. så kan man få upp omsättningen och få bättre underlag för personalen.
  • Landsbygdsrådet planerar att göra en skrivelse till kommunen om vilka tjänster som butikerna kan utföra åt kommunen – och som man då kan få ersättnings för.

Övrigt:

  • 11 föreningar är nu medlemmar i landsbygsrådet. Läs här hur du blir medlem
  • landsbygdsrådet vill gärna ha in tips på vad de ska arbeta med framöver.

Nästa möte men landsbydgsrådet blir i form av en landsbygdsdag i November. Återkommer mer om den senare,.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: