Vad kan vi göra med Vinäs?

”Första gången som Vinäs omnämnes i hävderna är 1347 då Magnus Carlsson Stjärna skrev sig som herre till Vinäs. En dotterdotter till honom sålde godset till Bo Jonsson Grip ett par årtionden senare. Bo Jonsson blev som bekant genom gifte, arv och förläningar en av de största jordägare som Sverige någonsin haft. ” (hämtat från släkten Lewenhaupts hemsida)

För någon vecka sedan blev jag inbjuden av Länsmuseet att delta på en vandring på Vinäs. Jag fick inbjudan eftersom att Länsmuseet avsatt pengar till en satsning på Vinäs. Vad pengarna ska användas till är inte klart än, men självklart finns en del tankar. Huvudanledningen till länsmuseets besök i Edsbruk var att man på kvällen bjudit in allmänheten för att tänka till om platsens utveckling. Därför fick jag träffa en engagerad och kunnig grupp från länsmuseet, en från vårt eget museum Kulbacken, och så ägarna – paret Malminger.

Mina tankar hamnade direkt i Kronobäck. En liten klosterruin utanför Mönsterås, det allmänna intresset kring ruinen har skapat ett besöksmål av en plats (som enligt mig) inte alls når upp emot historien om Vinäs. Kring ruinens historia har det skapats studiecirklar som sökt reda på mer om platsen. Berättelserna har sedan omvandlats till teaterspel och man har skrivit manus för guidningar på platsen. Arbetet har engagerat många olika personer, och oavsett om man gillar att snickra, forska eller berätta – så har projektet haft en plats. Personer som annars inte träffats har samarbetat och gemensamt lyft bygden.

Kan vi göra något liknande i Uknadalen?

Vägen mellan Åtvidabergskorset och E22:an, via Falerum, Ukna, Vinäs och Edsbruk är redan en av kommunens absolut vackraste och om vi kan lyfta historien om Vinäs så kan hela sträckan tjäna på det. Jag kan se många vinster på ett projekt kring Vinäs. Det direkta är ett intressant besöksmål i kommunens norra delar. En annan logisk effekt är ökad försäljning av fika, mat och drivmedel i Uknadalen (besökarna behöver äta/dricka/tanka). Bygdens barn kan engageras i historien och lektionerna kan göras mer levande. Och så ytterligare en effekt – projektet kommer förmodligen locka nya personer, de som inte idag känner varandra kommer träffas, prata, dricka kaffe och nya nätverk byggs. Det blir både lite trevligare – och kommer säkert märkas i hela bygden..

Så: Vem var Bo Jonsson? Bodde han någonsin på Vinäs? Vilka andra spännande personer vistades där? Hur levde man i ett slott på 1400-talet?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: