Nu byggs 4G ut, men har vi någon nytta av det på landet?

4gIgår hade jag äran (eller hur man nu säger det) att få vara med på ett av PTS regionala möten om mobiltäckningen. Det hela kommer sig av vårens diskussion, där mobilanvändare rapporterade att operatörernas täckningskartor inte stämmer med verkligheten.

Under mötet fick operatörerna Telia, Tele2, Telenor, Tre och Net1 berätta hur deras utbyggnadsplaner ser ut på mobilsidan. En sammanfattning från det är att det byggs för full. Överallt. Eller, det bygger på samma ställen, och lämnar samma ställen vita. I Västerviks kommun så var Tyllinge/Dalhem ett sånt ställe som på karta efter karta var vitare än resten av landet, och som även efter utbyggnationen skulle vara vitt (hos vissa operatörer). Men i Västerviks stad, Gamleby och Loftahammar skulle nästan alla bygga master, för att förbättra kapaciteten där näten används mycket.

De närvarande operatörerna pratade mycket om 800MHz, 1800MHz och 2010MHz. Och det pratades om 2G, 3G och 4G.

Jag passade då på att fråga vad som är skillnaden mellan 32Mbit/s i 3G och 32Mbit/s i 4G för konsumenten. Som jag skrivit tidigare så är den 4G som vi kan få på landet oftast begränsad till 32Mbit/s (och inte 100Mbit/s som de gärna säger i reklamen). 32Mbit/s är ju även det samma som 3G kan leverera – så varför behöver vi då 4G?

Jag fick ett svar.

4G på landet skickas i 800MHz bandet, och det har längre räckvidd än 2010Mhz som används för 3G. Vad de inte sa, men om jag hittat efter är att 4G i storstaden skickas via 2600-bandet – och kan därför ge högre hastigheter (upp till 100Mbit/s) – men når bara runt 500m….

En 4G-mast som ger max 32 Mbit/s är därför aningen bättre än 3G-mast som ger samma hastighet. Detta eftersom att du inte behöver stå lika nära masten för att få den högre hastigheten. Det kan därför vara läge att ändå byta ut det mobila 3G-modemet (eller 3G-telefonen) mot ett med 4G,

Så även om Telias täckningskarta (och utbyggnadskarta) visar att ingen av den 4G som byggs i Kalmar län (av Telia) kommer ge mer än 40Mbit/s, så är det ett steg framåt. Eller ger i alla fall möjligheten att ta yterligare ett steg längre från masten… 

– – – –

Slutligen vill jag ändå säga att den utbyggnad som nu sker på mobilområdet är bra. Nya master kommer byggas, och gamla master kommer få ny utrustning och bli bättre. Det kommer säkre ge oss bättre täckning på många ställen i kommunen, med de flesta operatörer. Platser som vi idag inte kan ringa ifrån, kommer kanske fungera vid nästa årsskifte. Och när vi är ute och åker bil, så kommer inte samtalet brytas lika ofta. Det kommer påverka vår vardag.

Annonser

2 thoughts on “Nu byggs 4G ut, men har vi någon nytta av det på landet?

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: