Landsbygdsdagen: fyra inspirerande initiativ från Tjust

Till landsbygdsdagen hade 4 grupper inbjudits för att berätta för sina kommunvänner om hur de arbetar. Det är fyra initativ och Jag och Hans (landsbygdsrådet) tycker är lite extra intressanta, och som på olika sätt kan inspirera.

Insamlingsstiftelsen Loftahammar

Ulf Kullin från insamlingsstiftelsen
Ulf Kullin från insamlingsstiftelsen

Ulf Kulin från insamlingssiftelsen berättar om hur de samlar in pengar för att sedan kunna ge till bland annat biblioteket eller skolan. Syftet är att ge skolbarnen ”det där lilla extra” och för att hjälpa till att höja kvaliteten på utbildningen i Loftahammar. Hittills har man samlat in 100 000kr, varav dryga 40 000 delats ut till bland annat biblioteket och skolan. 70 000 av de insamlade kommer ifrån aktiviteter som genomförst. En stor aktivitet var löploppet ”Vivassen runt” där 330 personer sprang på land och flytbryggor.

Läs mer på stiftelsens sida.

Bibliotekets Vänner i Loftahammar

Barbro Lokrants från Bibliotekets vänner i Loftahammar
Barbro Lokrants från Bibliotekets vänner i Loftahammar

Jag har haft ära att följa Barbro Lokrantz och hennes vänner under hela resan. Från att vi gjorde studiebesök i Gryt, till att samarbetsavtalet med kommunen var klart och påskrivet, och att biblioteket kunde öppna igen. Barbro berättade om resan, och om de nu har öppet två gånger i veckan, och hur detta gör det möjligt för skolbarnen att själva gå in och låna böcker. Föreningen har ordnat med författarafton och en föreläsningskväll – och det kommer säkert bli mer sådant framöver. Barbro brinner verkligen för boken och läsandet, och med det så har hon och vännerna skapat en mötesplats i bygden.

Här hittar du föreningen på facebook.

Smålandskustens skärgårdsförening

Jerry Engström och vännerna i skärgårdsföreningen är riktiga hejare på att skapa opinion och dra folk till sina möten. Jerry berättade om hur de har tre möten per år – höst, vår och första lördagen i juli månad. På mötena försöker man se till att ha företrädare för både nationell, regional och lokal nivå. Just nu handlar en del av arbetet om det kommande landsbygdsprogrammet, som eventuellt kommer medföra att stödet till skärgårdsjordbruken minskar kraftigt. En annan ständig fråga är kollektivtrafik och transporter.

Blankaholms Lanthandel

Sonja Hedman Folke berättade om hur invånarna i byn automatisk vänt sig till samhällsföreningen när butiken var hotad. Efter ett tag, när intresset var tillräckligt stort, så började man att arbeta med frågan. Bland annat så gjorde man studiebesök i Brokind (Linköping) för att lära sig hur de driver sin butik i en ekonomisk förening. Vad jag tycker man har lyckats med i Blankaholm är att man låter personers olika egenskaper komma till sin rätt genom olika arbetsgrupper. I presentationen nedan ser du hur de organserat sig.

Ett exempel på detta är Kerstin Malmberg som gick i pension och blev volontär i butiken. Där jobbar hon bland annat med kundgruppen, och tar emot besökare i butiken. För någon vecka sedan genomfördes en upskattad aktivitet, då hon bjöd in de äldre som får maten från butiken hemkörd. Istället för att de skulle ringa in sin beställning, så fick de komma till butiken och själva se vad som fanns. Här fick de även tid att dricka kaffe och träffa personer de inte sett på flera år. Detta uppskattades mycket av de äldre och blev något av en högtidsstund.

Nya ordföranden i föreningen – Ulrika – berättar hur hon knackat dörr i byn. utifrån de samtalen som då förts har butiken nu ändrat sina öppettider – något som direkt uppskattats av besökarna. Butiken öppnar nu vid lunch på måndag – torsdag, och har istället öppet till 19:00. Butiken går att följa på facebook. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: