Virtuellt hälsorum – en ”gör det självhall” för sjukvård

blodtrycksmI Slussfors, Storumans kommun har ett Hälsorum invigts. Jag antar att detta är den första i sitt slag – men det är säkerligen inte den sista.

I byskolan har man inrett ett rum där man med stöd av hemtjänsten kan genomföra planerade provtagning. Detta ska spara tidsödande och besvärliga resor till Storuman för exempelvis Varanpatienter, som regelbundet behöver kolla sina blodvärden. Man kan även göra uppföljningar med doktorn via videokonferens.

Landstinget i Västerbotten vill på detta sätt testa ”hur mycket vård kan en åldrad befolkning klara själv om de får stöd av teknik och hemtjänst.” 

Pionjärerna bor i Umnäs, Forsmark, Nordanås och Slussfors som får testa denna ny sorts vård. I hälsorummet kan de nu – som komplement till den vanliga vården – på hemmaplan ta blodtryck, kolla blodvärden och blodsocker. Analysen görs direkt och skickas digitalt till sjukstugan.

Läkaren berättar att han tror att detta kommer bli allt vanligare. Och kanske kan det vara en lösning för exempelvis Loftahammar? Eller gränstrakten Blankaholm/Mörtfors?

landstingets hemsida kan man läsa:  

”Catharina Ingvarsson, läkare och en av projektledarna, har det senaste året låtit representanter för byarna spåna fritt i olika grupper. Hon berättar om en liten bygd med stark byanda och med cirka 500 personer som känner sig väldigt trygga med vården.

– Hälsorummet är ett komplement – allt ska inte ersättas. Det är ett sätt att testa vad som går att göra på distans och hur byborna klarar av tekniken. Vår uppgift är att sporra dem att använda rummet!

Hälsorummet är inget färdigt koncept utan ska hela tiden utvecklas.

– Men tekniskt sett ligger vi i fronten och medicintekniska företag ligger på för att få testa sina utrustningar här, berättar Peter Berggren, chef för Glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman och drivande i utvecklingen av vård på distans.

I hälsorummet ska teknik testas och utvärderas. Det kan till exempel handla om att med hemtjänstens hjälp undersöka hjärtan och lungor med elektroniska stetoskop. Eller att fotografera trumhinnor med mobiltelefon och överföra bilden till doktorn. På sikt kan det bli aktuellt med 24-timmars-EKG och sömnutredningar – på distans.”

”– När vi för ett år sedan frågade byborna om de ville vara med och utveckla en helt ny vårdmodell kom 70 procent till ett första möte! Det kan man kalla referensgrupp, säger han nöjt.

De patientdata som hanteras på distans säkras på olika vis genom särskilda id-kort eller id-nummer som inte kan kopplas till personnummer. Videokonferenser där patienten pratar med sjukstugan är krypterade.”

P4 gjorde ett reppotage om öppningen av hälsorummet. Lyssna på det här 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: