Låt leader/LLU även framöver skapa utveckling i vår landsbygd!

kustlandert_logo Nyligen uppmärksammades jag på att förslaget från jordbruksverket på nytt landsbygdsprogram innebär att inte hela Sverige kommer få arbeta med Leader. En av orsakerna sägs vara att det kommer bli mindre pengar att fördela i kommande period, och att det därför inte räcker till hela landet. Därför ska det bli ett tävlingsförfarande, där grupper får ansöka om att bilda leader, och en annan grupp ska besluta om man anser att den första är kapabel att klara uppgiften. 

Med en bakgrund i Leader, och ett hjärta för metoden och erfarenheter från vilka resultat som det kan ge så är jag förvånad över att verket föreslår detta steg bakåt. Mellan 2000 och 2007 var det nämligen så att geografiska områden tävlade om att få bilda leaderområden. 12 områden fick högsta vinsten och många miljoner. Men de på plats 13 och efter fick inte en krona.

LeaderSå ska det inte vara. Möjligheterna att bedriva lokal utveckling borde vara lika över hela landet. Din möjlighet att genomföra en god ide ska inte påverkas av hurvida du bor på den ena, eller den andra, sidan av en kommun/läns/sockengräns.

Av den anledningen bestämde jag och chifen att vi vill uppmärksamma våra politiker på vad som kan komma att hända. Och kanske även få dem att agera för frågan.

Kanske vill även du agera i frågan. Här följer vår uppmaning.

– – –

Låt leader/LLU även framöver skapa utveckling i vår landsbygd!

Under de senaste 2 perioderna av landsbygdsprogrammet har invånarna I Västerviks kommun haft möjlighet att söka stöd för sina utvecklingsidéer via Leader.

 Programperioden 2014-2020 ska snart beslutas. I det byter Leader namn till LLU (lokalt ledd utveckling). I det liggande förslaget från jordbruksverket så föreslås några saker som kommer försämra möjligheterna för lokalt ledd utveckling i Sverige.

 Detta är bland annat:

  • Budgeten för Leader/LLU minskas från 7% till 5% av landsbygdsprogrammets totala budget. Detta görs samtidigt som programmets totala budget minskar från 35,4 miljarder kronor till 32,4 miljarder kronor.
  • Alla delar av Sverige kommer inte få bilda LLU-områden. Det blir ett tävlingsförfarande där de framtagna strategierna kommer utvärderas, och ryktesvis runt 30-35 områden kommer tilldelas möjligheten att finansiera utvecklingsprojekt via LLU. Idag finns 62 Leaderomrdåen i Sverige.

 Den nationella samverkansgruppen för Leader har under vintern träffat landsbygdsdepartementet vid ett flertal tillfällen för att påtala de brister som de ser i förslaget.läs skrivelse här. Deras utgångspunkt är att det är ologiskt att en metod som bevisligen gett så många goda resultat ska begränsas både i ekonomi och geografisk täcknig.

Utifrån ett västerviksperspektiv kan förslaget, i värsta fall, innebära kommunen blir utan LLU-område. Därmed kommer våra invånare och föreningar inte ha möjlighet att söka stöd för sina utvecklingsprojekt via landsbygdsprogrammet. Av den anledningen ber vi er att lyfta frågan i era respektive partier och grupper. Beslut tas av regeringen i februari/mars.

Vårt förslag är att

  • Budgeten för kommande period ska vara som tidigare 7% av programmets totala omslutning
  • Hela Sveriges landsbygdsyta skall omfattas av LLU. Det är upp till den lokala nivån att avgöra om man är beredd att starta med de ekonomiska medel som erbjuds.

Under de senaste åren har vårt Leaderområde Kustlandet varit med och finansierat

  • Förstudien till Loftahammars Golfbana
  • Bensinmack i Överum
  • Förstudier för bredband ibland annat Odensvi, Hummelstad och Totebo/Hjorted.
  • Latrintömmnigsstationer för båtar i Loftahammar, Västervik och Blankaholm.
  • Förstudie kring gemennsam tjuruppfödning i Odensviholm och Ogestad
  • Granit – marknadsföring av klätterturism samt skapande av internationella klätterevenemang i Tjust.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: