Bion i Gamleby digitaliseras och tar världen närmare oss

Biograf-webbAtt lämna den analoga filmen och gå över till digital teknik är dyrt och många biografer klarar inte övergången utan tvingas stänga. Samtidigt är digitalisering nästan en förutsättning för att kunna fortsätta visa film.

Tekniken skapar samtidigt möjlighet att visa livesäningar direkt i biografen. Jag har vänner som gått på premiär på Metropolitan, utan att lämna sin ö på den svenska västkusten, och en sambo som gick på hårdrockskonsert i Bulgarien – genom att åka till Oskarshamn. En digital bio skapar många möjligheter för upplevelser.

Innan sommaren hade jag och Anders Östlund (kollega med fokus på fritid och folkhälsa) möte med Gamleby Biografförening (TjustBio). De hade önskemål att digitalisera sig biograf, och kommunen hade pengar avsatta för samma ändamål. En bra start, helt enkelt. Den springande punkten blev då ett bidrag från Svenska Filminstitutet från den nationella potten, för just digitalisering av biografer. Föreningen lyckades väl med sin ansökan, och beviljades 250 000kr, och kommunen ställer upp med 250 000kr.

Förutom Gamleby, så var det 15 andra biografer som fick dela på över 3 miljoner kronor i stöd till digitalisering och teknisk upprustning av biografer.

Just nu pågår installationen av den nya utrustningen i Gamleby – vilket VT berättar om i gårdagens tidning. Jag ser fram emot invigningen av den nya tekniken, och hoppas på att få gå på storslagen opera – i Gamleby.

Läs mer i VT

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: