Kustlandet laddar om – men till vad?

kustlandert_logoI 14 år har föreningen Kustlandet hjälpt föreningar, företag och enskilda att utveckla sina verksamheter och sin landsbygd. 

Nu har Leaderperioden 2007-2013 nått sitt slut, och det är läge att ladda om inför den kommande. Leader kommer dock inte längre heta Leader, utan istället LLU (Lokalt ledd utveckling). Metoden ska däremot vara den samma, det vill säga att man strävar efter att hitta samverkan mellan det offentliga, ideella och näringslivet.

Under de senaste sju åren har Kustlandet gett stöd till närmare 70 stora och 120 små projekt. Flera av dessa i Västerviks kommun. Kustlandet beskriver i ett brev att:

”Projekten har haft en rad olika teman – t.ex. energi, fiske, lantbruk, bredband, ungdom, vatten & avlopp, idrott och turism – men syftet har alltid varit att främja boende och verkande på landsbygden. Företag och näringsliv-organisationer har provat nya affärsidéer och marknadsföringsmetoder. Utvecklingsgrupper och föreningar har förbättrat service, kommunikationer och kulturmiljöer. Kommuner och privatpersoner har gjort satsningar på bättre naturmiljö. Tillsammans har deltagare bestämt vad som ska göras och hur. Totalt har projekten upparbetat 70 miljoner kronor offentliga medel och ytterligare 22 miljoner kronor privata resurser.”

Västerviks kommun har ställt sig positiva till en fortsättning av Kustlandets arbete (och det har glädjande nog även de andra fem, medverkande kommunerna).

Fast, vi har gjort det med ett litet förbehåll.

Vi vill veta att ni som berörs av detta tycker att det är väl värda pengar. I dagsläget satsar Västerviks kommun cirka 300 000kr om året på Kustlandet. Pengarna tas från anslaget för Landsbygdsutveckling. Är detta rätt? Ska vi göra något annat för dem?

Min inställning (som fd anställd på Kustlandet förvisso) är att de kronor som kommunen satsar på leader får man tillbaka mångdubbelt. Inte bara genom att kommunernas medfinansiering endast består av cirka 15% av det totala. Utan även för att det skapar engagemang och insatser runt om. Men, det är inte jag som ska avgöra detta – det är ni.

Kustlandet skickar nu ut en fråga till alla samhällsföreningar:

”Vi undrar därför om ni skulle vilja ha ett nytt Kustlandet och vad ni i så fall tycker är viktigast att vi arbetar med? Ni har säkert egna erfarenheter av landsbygds-utveckling som vi möjligtvis borde ta del av? Kustlandets geografiska gränser kanske borde justeras?”

På Kustlandets hemsida finns ett formulär där du kan lämna ditt svar. 

Ta chansen och svara. Genom att ni svarar så får vi på Västerviks kommun en indikation om att ni tycker att Kustlandets verksamhet är viktig, och vi har då argument för att även fortsättningsvis stödja dem. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: