Hur påverkas vi av vindkraften?

_MG_1997En kollega bad mig nyligen om kontaktuppgifter till byalag och samhällsföreningar i södra kommunen, som har intressen i det område som det nu planeras vindkraftverk i. Det handlar om två områden, delvis Tribbhult, mellan Hjorted, Gissebo, Blankaholm och Mötefors, och Lebo  (se länkar för mer information om respektive projekt).

Vindkraftfrågan präglas av olika gruppers tydliga ståndpunkter. Det finns dem som starkt ifrågasätter vindkraftens kapacitet och ekonomi, de som tycker att vindkraft är den bästa energikällan, och de som tycker ”gärna vindkraft, men inte hos mig” (även kallar NIMBY – not in my backyard”).

I och med att vindkraftverken växer sig fler och fler över landet så kommer fler och fler vittnesmål om hur det fungerar. I filmen nedan så berättar bygden Hammerdal i Jämtland om hur de mött vindkraftsettableringen. (läs mer på sidan fr vindkraftscentrum). Där har bygden delvis gått in som gemensam ägare till ett eget verk, och ser samtidigt hur ettableringen av vindkraften skapar jobb i närheten. Det finns även exempel på bygder som får ”bygdepeng” från vindkraftsägarna.

I detta arbete är det viktigt att de som berörs får vara med tidigt och få information och bli lyssnade på. Där spelar samhällsföreningarna en viktig roll.

– – –

Se även Hela Sveriges ska leva sida om ”vindens lokala nytta”

Se gärna filmen och inspireras…

”Hur påverkas den lokala ekonomin av vindkraftetableringar, på kort och lång sikt? Reportage från Hammerdal i Jämtland om möjligheter till arbetstillfällen och lokalt ägande genom vindkraftkooperativ. Intervju med fil dr Bosse Bodén vid Mittuniversitetet som medverkat i syntesrapporten ”Vindkraftens påverkan på människors intressen”. ”

Lokal ekonomi from Naturvårdsverket on Vimeo.

Annonser

One thought on “Hur påverkas vi av vindkraften?

Add yours

  1. Vad är detta för propaganda från vindkraftsmaffian. Trettiosex vindkraftverk a 220 meter kommer att förstöra naturen. Siffrorna är dessutom missvisande. 2/3 av Västerviks elkonsuntion förutsätter energilagring (som inte finns) eller att vi anpassar elkonsumtionen efter vinden. Bygg istället en ny reaktor i Oskarshamn: bättre för miljön och bygden,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: