Leader ur startblocken

LeaderÄntligen börjar vi känna av den nya programperioden! I förra veckan hölls en ”uppstartskonferens” för Leaderarbetet. Själv var jag inte på plats, men jag har nu fått ta del av rapporter från bland annat Gustaf Westring, verksamhetsledare för vårt leaderområde Kustlandet. 

Under en period så har det sagts att Leader ska byta namn till LLU (lokalt ledd utveckling). Nu verkar det dock som att man ångrat sig, då ”leader” är inarbetat och välkänt runt om i landet. Båda dessa benämningar kan därför förekomma – även om det handlar om samma sak. 

Som ni ser under ”tidplan” så kommer det dröja ett bra tag innan vi kan börja använda det nya programmet, och tills leaderområdet är ”uppe och rullar”. Beslut kan tidigast fattas under andra halvan av 2015, och utbetalningar kommer ske först 2016.

Finansiering

Lokal ledd utveckling under 2014-2020 omfattar de fyra strukturfonderna landsbygd, fiske, regional och social (Sverige är det enda land i EU som provar LLU med all fyra fonderna). Den totala budgeten (EU och svenska offentliga medel) för LLU hamnar på drygt 2 miljarder. 1,7 från landsbygdsfonden, 0,3 från regionala och sociala samt ett ännu okänt belopp för fiskefonden. Detta är mindre än de 2,4 som fanns 2007-2023 men mer än vad det såg ut att bli för ett år sedan. Områden ska kunna dryga ut sina resurser genom att söka medel från delar av program utanför LLU.

Tidplan:

  • Slutet maj 2014, intresseanmälan om bildande av LLU-område lämnas in till Jordbruksverket
  • 1 dec 2014, utkast till utvecklingsstrategi inlämnas till Jordbruksverket
  • Mars/april 2015, LLU-områden godkända av en urvalskommitté får instruktioner om hur utvecklingsstrategin ska fördjupas och detaljeras
  • Sommar 2015, nya LLU/Leaderområden startar sin verksamhet
  • 2016, första utbetalningar av projektmedel

Geografi och antal invåndare

Ambitionen är att hela (landsbygds-) Sverige ska täckas med Leader/LLU-områden. (kring jul fanns det indikationer på att man tänkte begränsa det till ”halva” Sverige, men tack och lov så blev det inte så.) Tätorter upp till 20 000 invånare anses vara landsbygd, vilket för oss innebär allt utom Västerviks stad. Ett område får ha upp till 150 000 invånare (i vissa undantagsfall ännu större).

Organisation

LAG och Leaderkontor ska i princip fungera som under den gångna perioden. Leaderkontoren assisterar sökande, projektidéer och rekvisitioner. LAG prioriterar och beviljar projektansökningar. Skillnaden är att det nu är Jordbruksverket, och inte länsstyrelserna som godkänner projektbeslut och tar emot rekvisitioner.

————————————

kustlandert_logoKom ihåg att Kustlandet vill ha in förslag på vad de ska jobba med de kommande 7 åren.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: