Film om lanthandelns ekonomi och kommunens nytta

tranåstidningUnder 2012-2014 finansierar Tillväxtverket en satsning där ett antal kommuner får möjlighet att arbeta konkret med samordnade servicelösningar.  De utvalda kommunerna kommer att arbeta aktivt på hemmaplan, men ska samtidigt fungera som ambassadörer och sprida erfarenheter och goda exempel till andra kommuner, till berörda myndigheter och till regeringen.

Inom ramen för detta arrangerade två av pilotkommunerna – Ydre och Linköping – en träff där bland annat åtta riksdagsledamöter från Jönköpings och Östergötlands län mötte kommunpolitiker och tjänstemän för att ta del av och diskutera lanthandlarnas situation.

Under dagen spelades det in en film – och där berättar både min kollega Karin i Linköping om varför de som kommun tycker det är värdefullt att samarbeta med lanthandlarna – och en handlare berättar om skillnaderna i inköpspriser, som avspeglar sig i priset på matkassen. Jag tycker att detta är utmärkt – på så sätt kan vi, som bor i Västervik och som inte var med på träffen, ändå ta del av det som sades och sprida de kunskaperna vidare. Mer sånt!

– Konsument, grossist, och politiker på kommun- och riksnivå, alla måste dra sitt strå till stacken för att lanthandlarna ska överleva, påtalade Karin Linkhorst, landsbygdsstrateg i Linköping kommun till tidningen Affärsliv.

– En matkasse som hos oss kostar 1000 kronor är, med exakt samma innehåll, 300 kronor billigare på Willys, berättar Ingvar Holm från butiken i brokind (som jag och gänget från Blankaholm besökte förra året).

Inom ramen för satsningen så arbetar man bland annat med

  • minibanker i Munkedals kommun
  • samarbeta över kommungränser i Norsjö, Malå och Skellefteå
  • få inpendlare att bosätta sig i kommunen – i Uppvidinge
  • lokala handlingsplaner i Lindesberg

Läs gärna mer om projektet här  

 

– – – – – –

Här hittar du anra texter om mötet på lanthandlen

Tidningen affärsliv

Tranås tidning

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: