Landsbygdsråds möte med -beredning, första steg mot -program

IMG_7692”Antingen gå all-in, eller låt oss va’ ”.

Det var en av synpunkterna när Landsbygdsberedningen mötte företrädare för kommunens intresse- och samhällsföreningar. Synpunkten vittjar om en önskan att programmet som nu ska tas fram ska ha reell effekt – och om det bara handlar om att ”folk ska få tycka, men ingen kommer lyssna” så är det lika bra att man låter bli att fråga.

Beredning och program

Landsbygsberedningen består av tio politiker – en per parti i kommunfullmäktige. Uppdraget de har fått är att de ska under 2014 ta fram ett landsbygdsprogram för Västervik kommun. Arbetet är verkligen i sin linda – och hittills har gruppen mest diskuterat förhållningssätt i arbetet och syfte. Men inom kort så kommer arbetet att intensifieras.

Landsbygdsrådet var denna gång representerade med personer från Loftahammar, Lofta, Edsbruk, Odensvi, Hjorted, Totebo och Ankarsrum. Beredningen var representerad med nio av de tio medverkande partierna. Det ömsesidiga engagemanget lovar gott!

Beredningen fick frågor om vad som är syftet med arbetet, och om beredningen kommer att försvinna när programmet är klart.

Ingen pappersdrake

Dan Nilsson, som är ordförande i beredningen tryckte på att han och de andra politikerna inte vill ge några falska förhoppningar, utan att programmet ska vara realistiskt och konkret. Men att det även ska innehålla fakta om lansbygden. Tanken är att programmet ska vara klart till årsskiftet, men han tryckte på att det är viktigt att vi inte stressar fram, om det medför att produkten blir dålig. Programmet kan exempelvis handla om vilka rutiner kommunen ska ha innan man fattar beslut som påverkar landsbygden och de mindre orterna. Alla i beredningen var överens om att det inte får bli någon pappersprodukt. Det måste bli ett dokument som kommunen kommer ha användning av framöver. Annars är inte arbetet värt mödan.

Metod

Det diskuterades om insamlingen av synpunkter ska ske genom enkäter eller ej. Här fanns det lite delade meningar. Alla var dock överens om att det är viktigt med möten där det finns tid att samtala och lyfta frågor ur landsbygdens perspektiv.

Sprida kunskap och sätta fokus

En sak som flera lyfte som en nytta med det kommande arbetet är den diskussion som kommer. Genom arbetet så kommer landsbygdens förutsättningar och möjligheter att diskuteras både bland tjänstemän och politiker, säkert i en större utsträckning än tidigare. Det kommer förhoppningsvis öka kunskapen och förståelsen, och leda till bättre fattade beslut.

”Vi har valt att bo på landet, för att vi vill bo på landet. Tyck inte synd om oss. Låt oss vara stolta över vår landsbygd!”

Detta var ett av landsbygdsrådets 4 möten under året. Nästa gång man ses är i början av september.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: