Innovativt tankesätt inför upphandling ger kringeffekter i bygden

Landsbygdsriksdagen startar i detta nu. Men redan innan invigningen var avklarad så deltog jag, Hasse (från landsbygdsrådet och Totebo) och Torbjörn (från landsbygdsriksdagen och Ankarsrum) i ett seminarium under rubriken ”innovationsupphandling X”.

På hemsidan kan vi läsa Innovationsupphandling X är ett projekt vars syfte är att genom upphandling skapa nya tjänstekoncept med högre kvalitet och större fokus på den faktiska användaren. Nya metoder som kan ge lösningar på samhällsproblem genom nytänkande och användarperspektiv.

Med fokus på de äldres måltidssituation genomför vi forskningsstudier och praktiska tillämpningar i fyra olika kommuner i Gävleborgs län. Genom att utmana dagens lösningar skapar vi en metod för att förbättra tjänster, främja innovation och ge en meningsfull tillvaro för de äldre.”

I projektet har man tittat på Ramsjö – och hur maten till skola, äldreboende och äldre (med hemtjänst) kan lösas av lokala aktörer och med den lokala Tempobutiken som leverantör. Just nu genomförs ett försök under ett år, där maten till skola och äldreomsorg (fem dagar i veckan) lagas på skolan. På kvällar och helger – samt till personer med ”matlådor” lagas av Campingen (som tack vare detta har anställt två personer). Så gott som alla råvarir handlas på tempo.

Resultat man ser redan nu är att aptiten hos de äldre har ökat, omsättningen i butiken har stigit och kommunen behöver inte skjuta till några pengar.

Att man kunna göra så här beror på att det finns ett undantag i upphandlingsreglerna för forskningsarbete. Förhoppningsvis kommer projektet leda till att det går att hitta ett sätt att formulera upphandlingar – som knyter ihop bygden och ger kringeffekter.

Det är med spänning som jag kommer följa detta projekt.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: