Integration en överlevnadsfråga för landsbygden och Sverige

” Vi hinner inte göra våra barn själva”

IMG_8011

Landsbygdsriksdagens erfarenhetsutbyte denna dag gick i formen av OpenSpace. Trotts att vi var flera hundra deltagare så fick det alldeles utmärkt – mycket tack vare vår excelenta moderator från openspaceconsulting.com, och alla som antecknade och organiserade.

Ett av de passen som jag deltog i handlade om integration. Det var Inger Kraft Etzler från Jämtlands länsbygderåd som tog initativet. Hon drog exempel på hur man på enkla sätt kan få in migranter i samhället. Hon inledde med en kort dikt:

IMG_8009 IMG_8010 ”En kommer hit för att fly från nöden
En kommer hit för att undgå döden
En kommer hit av terror tvungen
En kommer hit för att gifta sig med kungen
Dom är tyskar, iranier, greker, och turkar
mest är dem snälla, andra är skurkar
en del är ärliga, andra skumma
en del genier, andra är dumma
Mest är dem fredliga, andra vill slåss
Med andra ord: Dem är som oss!”

En migrant i gruppen ställde frågan varför vi Svenskar anstränger oss med utbildning och medborgarskap till migranter – om vi ändå inte bereder plats för dessa på arbetsmarknaden och i våra samhällen. En deltagare beskrev det som att i hand kommun kommer alla arbetsföra om tio år behövas inom vården. Hur ska vi då få folk till de övriga yrkena? ”Vi hinner inte göra barn själva”. Andra beskriver hur migranters barn blir ett utmärkt tillskott till byaskolan, och som kunder i butiken. Men, mottagandet av migranter är viktigt. Att vi tar hand om denna resurs och välkomnar. (Egentligen är det inte konstigare än om det flyttar in en Jämtlänning…)

hemsidan kan man läsa, och ladda ner deras rapport. ”integration och flyktingmottagande på ett enklare sätt” Där kan man få tips om språkcafe, ordna praktikplatser och inventera lediga hus.

Gruppen var enig – landsbygden har inte råd att tacka nej.

Gammelskeda öppnade sig

En glad berättelse stod Gammelskeda i Linköpings kommun för. Här bjöd man in migrantfamiljer till studiebesök på gårdar. Det kom över hundra personer, plus 50 personer från bygden. De klappade getter, hälsade på höns, tittade på traktorer, gick på tipspromenad i skogen och samlades kring en gemensam middag i bygdegården. Det skapade många spännande möten redan där, och även en uppföljande träff ”eftersom att detta måste vi göra igen”.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: